Ga naar Content

Tonny Eyk speelde met de groten der aarde: "Wat ben ik toen brutaal geweest"

BADHOEVEDORP Tonny Eyk is een echte muzikale duizendpoot. Het is haast onmogelijk om nooit een tv-tune of muziekstuk van zijn hand te hebben gehoord. Hij speelde met grootheden als Toots Thielemans, Ringo Star en The Three Degrees.

Biografie

Naam: Tonny Eyk (Teun Eikelboom)

Geboren: 4 juli 1940, Den Haag

Beroep: Musicus, componist, orkestleider, schrijver

Hobby's: Verzamelaar van wielertruien en kookboeken

Erelijst: Vijf gouden en platina platen, vier Edisons en één Gouden Harp

Tonny Eyk begon al op zeer jonge leeftijd muziek te maken. Samen met zijn tweelingzus Jeanette vormde hij het accordeonduo 'Les Deux Jeateux'. Eyk: "Een paar dagen voordat we vijftien werden, zijn we beroeps geworden. We belandden in de variété-programma's in Den Haag met Heintje Davids, met Eddy Christiani en met Cees de Lange. Dat waren destijds de groten van het amusement."

Lees ook: The Tjong Kingh gaf alles op voor het tekenen

"Later ben ik piano gaan studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar is het pas echt voor mij begonnen. Van daaruit ben ik in de klassieke wereld terechtgekomen. Ik heb ook veel voor symfonische bezettingen geschreven. Ik maakte toen muziek voor tv-series als 'De Stille Kracht' en 'Hollands Glorie'."

Ook maakte Eyk tientallen tunes voor tv-programma's als 'AVRO's Wie-kent-kwis', 'Wedden Dat', 'Avro's TopPop', en 'NOS Studio Sport'. Ooit werd een liedje van Tonny Eyk door de VARA afgekeurd. Dat was 'Ik heb zo waanzinnig gedroomd'. De tekst van Herman Pieter de Boer was volgens de omroep niet inhoudelijk genoeg. Toen het later alsnog werd opgenomen werd het meteen een dikke hit. 

Lees ook: Abe van den Ban: "Zonder die snor is het net alsof ik een rare bovenlip heb"

Eyk: "Misschien het allerleukste wat ik heb gedaan zijn de liedjes die ik heb gemaakt met Van Kooten de Bie. 'De Tegenpartij', 'Ballen in mijn buik' en 'Geen gezeik allemaal rijk'." Deze samenwerking leverde meerdere gouden en platina platen op. 

Brutaal
"Ik heb ook alle programma's gedaan met Willem Duys. Maar je wist nooit wie je 's avonds moest begeleiden. Ik heb van klassiek tot jazz gedaan, en ook nog met Toots Thielemans gespeeld. Dan denk ik: wat ben ik brutaal geweest dat ik dat allemaal heb durven begeleiden. Ik zou het nu niet meer durven."

Voor meer Noord-Hollandse iconen, klik hier.

Foto: Robert Jan de Boer / NH Nieuws