Ga naar Content

Geen extra zetel voor PvdD in Zaanstad: "Vreselijk jammer"

ZAANDAM Partij voor de Dieren (PvdD) krijgt er na een hertelling geen stem bij in Zaanstad. De partij heeft daarmee geen extra zetel in de gemeenteraad, zo blijkt vandaag rond 17.30 uur als de gemeente het resultaat bekendmaakt. "Het is zoals het is."

De PvdD had de hertelling aangevraagd, omdat het een stem te weinig had voor een tweede raadszetel. Hoewel de partijleden teleurgesteld zijn dat ze geen extra zetel hebben bemachtigd, blijven ze ook realistisch. "Je wist dat het een soort van muntje opgooien was, waarbij je 50 procent kans had dat het muntje goed viel", stelt Melchior Mattens. 

"Iedereen heeft ontzettend zijn best gedaan en het proces heeft heel lang geduurd. Het is zoals het is", concludeert ook lijsttrekker Judith Raa. Wel zegt ze het 'vreselijk jammer' te vinden. 

Restzetel voor ROSA
De restzetel ging in eerste instantie naar de partij ROSA, die de zetel ook na de hertelling mag houden. Daarmee heeft de partji van Ruud Pauw nu vier zetels in de raad. Een feestje waard, beaamt Mariska Schuttevaêr. Wellicht met een borrel? "Dat gaan we ongetwijfeld doen, maar ik weet nog niet wanneer."

Lees ook: Uitslag van hertelling Zaanstad uitgesteld na hele dag tellen

De uitslag had eigenlijk gisteravond al bekend moeten zijn, maar na een hele dag tellen vroeg burgemeester Jan Hamming de gemeenteraad uiteindelijk om een dag uitstel, omdat "het zorgvuldig moest gebeuren". 

Vandaag kwam dan eindelijk het verlossende woord. "Uit de hertelling is gebleken dat de uitslag van vorige week de enige juiste is", legt Hamming uit aan NH Nieuws. "Er zijn wel een aantal afwijkingen geconstateerd, ten nadele van de Partij voor de Dieren. Die kreeg twee stemmen minder, ROSA een paar meer. Ook is er een ongeldige stem ontdekt. In totaal levert dat een groter verschil op dan vorige week."

Hoe 'bizar' het verschil ook is, volgens de burgemeester is de hertelling helemaal terecht geweest. "Daarmee is deze uitslag echt boven elke twijfel verheven."