Ga naar Content
Noord-Holland

Pasen trekt 850.000 toeristen: drukke avondspits verwacht

29 maart 2018, 10.29 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Het paasweekeinde trekt dit jaar 850.000 buitenlandse bezoekers, 100.000 minder dan een jaar geleden, verwacht NBTC Marketing. Met Pasen gaan ook zo’n 400.000 Nederlanders met vakantie. De helft van hen brengt de paasdagen door in eigen land.

De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland en België. Buurland Nederland zien zij als een geliefde bestemming voor met name korte vakanties, aldus NBTC Holland Marketing dat becijferde dat de buitenlandse toeristen komende dagen gezamenlijk ongeveer 250 miljoen euro uitgeven.

Kastelen
Om te voorkomen dat de bezoekers steeds naar dezelfde bekende locaties gaan als Amsterdam en de Bollenstreek, worden ook andere regio’s onder de aandacht gebracht. Duitsers worden gewezen op de negen Hanzesteden in Gelderland en Overijssel, zoals Kampen en Deventer. Toeristen worden eveneens geattendeerd op dertig kastelen in het hele land die bezocht kunnen worden.

Omdat wisselvallig weer wordt voorspeld, zal er weinig worden gekampeerd. Druk wordt het wel in de hotels en op de bungalowparken, aldus NBTC Holland Marketing.

Drukte op de weg
Vanmiddag begint het paasweekend, dus wordt er een drukke avondspits verwacht op de snelwegen verwacht door Rijkswaterstaat. Het recreatieverkeer versmelt met het gewone woon-werkverkeer en dat zal onder meer te merken zijn op de A1 rond Amersfoort, de A12 rond Arnhem en richting de Veluwe en de snelwegen richting het zuiden. Rond 14.00 uur zullen de eerste files ontstaan.

Vorig jaar tijdens Pasen tijdens was het ook druk op de wegen. Toen leidde de 'paasuittocht' tot 440 kilometer file en dat was een record. Rijkswaterstaat voorspelt nu ruim 350 kilometer file.