Noord-Holland

NL
V

Spoorwegovergang Hilversum krijgt flitspaal: door rood rijden beboet

29 maart 2018, 10.00 uur · Aangepast 2 mei 2018, 13.23 uur

HILVERSUM In Hilversum komt bij de spoorwegovergang aan de Noorderweg 58 een flitspaal. Weggebruikers die nog net voor het sluiten van de slagbomen willen oversteken, worden in de toekomst geflitst en krijgen een boete. Het is de eerste keer dat er bij een spoorwegovergang een flitspaal komt.

Volgens ProRail zijn er maandelijks zeker 370 bijna-aanrijdingen bij overwegen. Treinen moeten in zo'n geval een noodstop maken en dat kost veel tijd. ProRail denkt dat er nog veel meer incidenten zijn, want niet alle gevallen worden gemeld. Er zijn ook veel mensen die door rood lopen en dat wordt lang niet altijd gezien.

"De overweg passeren als de bomen naar beneden zijn of gaan is niet alleen strafbaar, maar ook gevaarlijk. Mensen halen gekke capriolen uit om over te steken en een trein is altijd sneller dan je denkt", vertelt Marcel Donker van ProRail, initiatiefnemer van de flitspalen. 

Flyers
ProRail en de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, delen flyers uit om de burgers op de hoogte te stellen van de flitspalen. "We zien het al jaren misgaan bij de spoorwegovergangen, dus dit is een goed plan van ProRail", vindt Broertjes. 

Automobilisten en brom- en snorfietsers die het spoor oversteken als de rode lampen knipperen, worden vanaf deze week op de bon geslingerd.

NH Nieuws