Supermarkt voor data in de maak: voor elk wat wils

AMSTERDAM - Een supermarkt voor data, of nog beter: een hypermarket met afdelingen voor elk wat wils. De Amsterdam Data Exchange (Amdex) moet de plek worden waar je kunt zoeken, winkelen, kijken, kiezen, vragen en aanbieden. Voor sommige dingen moet je betalen en voor andere niet. Het is een nieuw initiatief van Amsterdam Science Park (ASP) en de Amsterdam Economic Board.

Onderzoekers, bedrijven én particulieren moeten straks toegang krijgen tot datagegevens. Niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie en uiteindelijk wereldwijd moet het makkelijker worden data te delen. "Het delen van gegevens gebeurt hier al veel, maar op informeel niveau", legt Margo Keizer van het ASP uit. "We brengen al die verschillende initiatieven bij elkaar."

"De vraag is, hoe kunnen we efficiënt werken met al deze gegevens?", legt Wouter Los uit. "We willen naar een open, democratisch speelveld toe. In dit model blijven gegevens van de eigenaren en beslissen zij zelf welke data worden gedeeld met wie en onder welke voorwaarden. We bouwen een marktmodel waarin iedereen in staat is om gegevens te raadplegen en te gebruiken."

Data openmaken
De gemeente Amsterdam heeft sinds 2011 een open databeleid. "Gemeentelijke data is van ons allemaal en moet dus voor iedereen beschikbaar zijn, tenzij de privacy in het geding is", vertelt Ger Baron, Chief Technology Officer van de gemeente. "De afgelopen jaren hebben we geleerd om data op verschillende manieren open te maken. Panoramafoto’s bijvoorbeeld zijn vrij toegankelijk op ons dataportaal. Wij willen data graag delen, maar wel volgens de juiste voorwaarden. Dit vereist een markt met duidelijke regels. Dat is precies wat de Amsterdam Data Exchange kan bieden."

Het delen van data is volgens Willem Koeman van de Amsterdam Economic Board de sleutel tot het oplossen van de 21e eeuwse uitdagingen. "Met de Amsterdam Data Exchange loopt Amsterdam hierin voorop."

Lees hier het uitgebreide rapport.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. mra
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws