Noord-Holland

NL
V

Weesp kiest voor aansluiting bij Amsterdam

22 maart 2018, 01.15 uur · Aangepast 22 maart 2018, 08.02 uur

WEESP Bij het referendum over de toekomst van Weesp heeft een meerderheid van de inwoners voor een fusie met Amsterdam gestemd. Hiermee steunen de inwoners de keuze van de gemeenteraad, die afgelopen jaar de hoofdstad verkozen boven aansluiting bij de gemeente Gooise Meren.

Een ruime meerderheid van 57,4 procent kiest voor Amsterdam tegen 42,6 procent voor een fusie met Gooise Meren. Daarmee lijkt de gok van de aanvragers van het referendum niet succesvol te zijn geweest. In november vorig jaar werden 675 handtekeningen opgehaald om een raadgevend referendum over de toekomst van Weesp mogelijk te maken.

Lees ook: Referendum Weesp: kiezen de bewoners voor Amsterdam of Gooise Meren?

Een meerderheid van de raad stemde eerder al voor een fusie met Amsterdam. De grootste partij in Weesp liet al tijdens het NH Gooi Debat weten dat ze dat alleen zouden heroverwegen als een overgrote meerderheid voor Gooise Meren zou stemmen. Met deze uitslag zal de weerstand tegen een fusie met Amsterdam waarschijnlijk weinig draagvlak houden.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Zoek je de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen? Klik dan hier voor een overzicht van de uitslagen per gemeente en hier voor het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.

NH Nieuws