Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

Heerhugowaard sluit stembureau na overlast: "Veiligheid niet langer gewaarborgd"

21 maart 2018, 19.13 uur · Aangepast 21 maart 2018, 21.51 uur · Foto: Google Maps

HEERHUGOWAARD Het stembureau bij het NS-station van Heerhugowaard is vanavond om 18.00 uur gesloten. Een groep jongeren veroorzaakte daar dusdanig veel overlast, dat de veiligheid van de medewerkers bij het stembureau niet meer gewaarborgd kan worden.

Dat meldt de gemeente Heerhugowaard op Twitter. In overleg met de gemeente is besloten het stembureau te sluiten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente kwam er een man het stembureau binnengestormd die om hulp vroeg. Al snel werd duidelijk waarom: hij werd achternagezeten door zes mannen. In het stembureau ontstond vervolgens een 'schermutseling', waarbij meerdere spullen van de tafels vlogen. Van een vechtpartij was geen sprake, benadrukt de woordvoerder. 

De geïntimideerde medewerkers van het stembureau alarmeerden de politie, maar toen de agenten arriveerden, waren de zes al vertrokken. Ook de achternagezeten man was al vertrokken. 

'Veel drank'
Eerder op de avond meldde de woordvoerder dat de overlast werd veroorzaakt door jongeren die van en naar de Paasvee-festiviteiten in Schagen reizen. "Ze staan dan met velen op het perron en hebben veel drank op", schetste de woordvoerder tegenover NH Nieuws. "Ze begonnen bijvoorbeeld massaal op het stembureau te slaan. Daarop gaven de medewerkers aan zich niet meer veilig te voelen", verduidelijkte hij de beslissing om het stembureau te sluiten.

"Dit hebben wij in Heerhugowaard voor zover ik weet nog nooit meegemaakt", licht de woordvoerder toe. Inwoners van de gemeente Heerhugowaard die nog niet gestemd hadden, moeten nu bij één van de andere 26 stemlocaties zijn om alsnog hun stem te kunnen uitbrengen.

Volg het laatste verkiezingsnieuws de hele avond via onze speciale website: NHKiest.nl.