Ga naar Content

Bergenaren en Egmonders naar de stembus uit onvrede over grote projecten

BERGEN Het waren vier verhitte jaren in de Bergense gemeentepolitiek. Inwoners, gemeente en politieke partijen stonden dikwijls lijnrecht tegenover elkaar. Het ging dan om projecten als de voetbalfusielocatie in Egmond, de herinrichting van het centrum van Bergen of over de verplaatsing van de Egmondse sporthal. Er zijn kiezers die hun onvrede over de plannen in hun stem laten doorklinken.

Grote projecten in Bergen en de Egmonden konden de afgelopen jaren voor flinke discussies zorgen. Op welke plek kunnen de drie Egmondse voetbalclubs het beste fuseren? De meerderheid van de politiek koos voor de entree van Egmond aan Zee. De voetbalclubs zijn er blij mee. Tegenstanders vechten door tot de Raad van State.

Lees ook: Bergen kiest voor omstreden locatie nieuwe voetbalclub: "Er wordt niet naar ons geluisterd"

Dan de herinrichting van het dorpshart van Bergen. De politiek koos voor het plan 'de 7 dorpelingen' inclusief een supermarkt. Het alternatief, in de ogen van velen een kleinschaliger plan, delfde het onderspit. De meningen over wat goed is voor het centrum zijn sterk verdeeld. En ook bij dit project wordt de gang naar de Raad van State gemaakt.

Lees ook: Bergenaren roeren zich over centrumplan: "Wij willen geen koopgoot"

En de nieuw te bouwen sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee? Die komt terug op de plek van de oude sporthal, besloot de gemeenteraad. De wens van omwonenden en belanghebbenden om de sporthal iets verderop neer te zetten, werd niet vervuld. De kans is groot dat ook hier tot aan de hoogste rechter wordt door gevochten.

Lees ook: Egmonders willen nieuwe sporthal op andere locatie uit angst voor "40 jaar ergernis"

Naast dat inwoners en politiek het niet altijd met elkaar eens waren, was er ook binnen de politiek een duidelijke tweedeling. De coalitie en de oppositie waren het standaard niet met elkaar eens. Of die verhoudingen na vandaag zo blijven, is de grote vraag. Oppositiepartijen hebben aangekondigd besluiten over de grote projecten te willen heroverwegen. Een aantal kiezers lijkt zich door die belofte te laten leiden.