Protest Amsterdamse taxichauffeurs: "We zijn gewoon hardwerkende ondernemers"

AMSTERDAM - Taxichauffeurs reden vanavond stapvoets door Amsterdam, uit protest tegen strenge controles. Het protest was vrij gematigd, aangezien de chauffeurs eerder dreigden de 'stad plat te gooien' door middel van wegblokkades.

De taxibestuurders verzamelden bij de NDSM-werf en begonnen vanaf daar aan hun route door de stad. Van de Weesperstraat tot aan de Wibautstraat reden ze stapvoets, met als doel om het verkeer op te houden. 

Emotionele chauffeurs
Uiteindelijk deden er tientallen taxichauffeurs mee aan de demonstratie, een stuk minder dan aanvankelijk werd gedacht. Eerder kondigden de chauffeurs, die aangesloten zijn bij de Toegelaten Taxiorganisatie (TTO), een grootschalige actie aan.

Daarbij zouden ze zelfs de IJtunnel, Zeeburgertunnel en Schipholtunnel blokkeren door daar lange tijd stil te gaan staan. Maar volgens een taxibestuurder was dat dreigement vooral geuit 'door enkele emotionele chauffeurs'. 

Waarschuwing gemeente
Wethouder van Verkeer Pieter Litjens (VVD) waarschuwde de chauffeurs gisteren al in een brief dat eventuele wegblokkades strafbaar zouden zijn. Ook benadrukte Litjens dat de chauffeurs weliswaar recht hebben om te demonstreren, maar dat ze dit wel tijdig moeten melden.

De chauffeurs zijn boos vanwege de strenge controles, waarbij ze volgens hen onredelijke vragen moeten beantwoorden. Zo zou er worden gevraagd naar fraude met chauffeurskaarten en schijndienstverbanden.

Bovendien gaan de straffen, zoals inname van chauffeurspassen en wekenlange schorsingen, veel chauffeurs te ver. "Wij zijn ook gewoon hardwerkende ondernemers", zo verwoordt één van hen de kwestie. 

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o.
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws