Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Milica van Doorn, na 25 jaar eindelijk een rechtszaak

16 maart 2018, 07.02 uur · Aangepast 11 juni 2018, 17.22 uur · Foto: Politie

ZAANDAM Vandaag staat Hüseyin A. voor de rechter in Alkmaar. De 47-jarige Turkse man wordt verdacht van de verkrachting en de moord op Milica van Doorn 25 jaar geleden. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen in deze zaak door de tijd heen.


Moord
De 19-jarige Milica werd in 1992 verkracht en vermoord toen zij van een feestje op weg was naar huis. Doordat de busdienst anders was dan normaal, besloot zij naar huis te lopen. Die beslissing werd haar fataal. Haar lichaam werd later gevonden in de vijver van de Sint Jozefkerk in Zaandam. Emeritus-pastoor Jan Broersen was de man die haar toen vond.

Op de avond van de moord zouden getuigen een Turks uitziende man in de richting van de vindplaats van Milica's lichaam hebben zien fietsen. Op het lichaam van de jonge vrouw werd ook dna gevonden, dat wijst op een dader met Turkse voorouders. Er werd lang naar een dader gezocht, maar tevergeefs.

Coldcase
In 2003 heropende rechercheur Jaap Bond de zaak met een zogenaamd 'cold case team'. Nieuwe informatie zou de zaak eindelijk moeten oplossen. Destijds werkten vijftien rechercheurs aan de moordzaak.

Alle inspanning ten spijt het kwam nooit tot een dader. De zaak kreeg veel aandacht; ook misdaadjournalist Peter R. de vries probeerde de dader te vinden. Dertien jaar na Milica’s dood hield hij een grote flyeractie in Zaandam. Hij maakte ook verschillende tv-items over de moordzaak.

Maar ondanks dat bleek de dader ook toen onvindbaar.

Dna
Naar aanleiding van het dna dat op Milica's lichaam is gevonden, ging justitie op zoek naar een Turkse man. In 2008 werden er 75 Turkse mannen onderzocht, maar hier kwam geen directe match uit. Uiteindelijk werd er in 2012 een nieuwe wetgeving die ook grootschalig verwantschapsonderzoek mogelijk maakte. Dit onderzoek had ook succes in de zoektocht naar de moordenaar van Marianne Vaatstra. Daar stond de dader zelfs zelf dna af.

In november 2017 kregen 133 mannen uit de buurt een uitnodiging om vrijwillig dna af te staan. 125 mannen deden mee, onder wie een familielid van de dader. De vermoedelijke dader zelf deed niet mee met het onderzoek, maar kon wel snel opgepakt worden. Het bleek de inmiddels 47-jarige Hüseyin A.

Verdachte
In het verslag van het verhoor met de 47-jarige verdachte kwam een nogal onduidelijke verklaring naar voren. "A. kan zich herinneren dat hij haar tegenkwam en dat hij op het moment van hun confrontatie een geest in zich kreeg", liet een journalist van De Telegraaf eerder weten. A. zou daarom ook hebben gezegd dat hij weinig aan de moord kon doen, omdat er een geest in hem zat.

De Turks-Nederlandse verdachte zou destijds in een flat hebben gewoond die hemelsbreed slechts vijfhonderd à zeshonderd meter van de plaats delict af stond. Ook zou hij vader van vier kinderen zijn. Het is goed mogelijk dat een van hen dna heeft afgestaan.

Vandaag is de eerste pro forma zitting in de zaak, waar al 25 jaar op gewacht wordt.