Kruiend ijs zorgt voor mistbanken op Afsluitdijk

DEN OEVER - Het kwik mag dan inmiddels alweer een week niet onder het vriespunt zijn gedaald, de bergen kruiend ijs die tijdens het slot van de laatste vorstperiode aan de randen van het IJsselmeer ontstonden, zijn nog altijd niet gesmolten. In combinatie met de zuidenwind zorgt dat voor mistbanken, die vooral het verkeer op de Afsluitdijk parten spelen.

De mist ontstaat doordat warme lucht over de bergen ijsblokken wordt geblazen en snel afkoelt. Omdat het kruiende ijs door de zuidenwind tegen de Afsluitdijk is aangeblazen, beperkt de mist het zicht daar om sommige plekken tot minder dan honderd meter. 

Lees ook: Kruiend ijs op de vluchtstrook: "Stop niet op de vluchtstrook"

NOS-weerman Marco Verhoef vergelijkt het natuurverschijnsel met de mistsluiers die boven weilanden ontstaan. Groot verschil met de huidige mist langs de Afsluitdijk is dat de mist boven weilanden vaak pas opdoemt als de lucht in de avonduren afkoelt. 

Als er bij tien graden boven nul een regenbui over de hopen ijs valt, zullen ze snel verdwijnen, weet de weerman. Zolang het droog blijft, kan het wel even duren voordat ze volledig zijn gesmolten.  

Bovendien zal het ijs komend weekend niet of veel minder snel smelten. Met de astronomische lente in zicht, doet de Siberische beer nog eenmaal ons land aan. Na het weekend loopt de temperatuur weer langzaam op en zal ook het kruiend ijs en de daarmee gepaarde gaande mist, mondjesmaat verdwijnen.

 

Meer over dit onderwerp:
Noordkop & Texel verkeer afsluitdijk nieuws weer
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws