Ga naar Content

Te druk in de hoofdstad? Zaandam wil dolgraag 'Amsterdamse' toeristen

ZAANDAM Bij het stadhuis en het station ligt de nieuwe VVV van Zaandam: de Zaanstore. Naast de toeristische informatie, kun je er terecht voor typisch Zaanse producten als chocolade, mosterd en mayonaise.

Met verse koffie moet de toerist en Zaankanter naar binnen gelokt worden. De toerist, van wie de Amsterdamse binnenstadbewoner inmiddels zijn buik vol heeft, is meer dan welkom in Zaandam. De stad heeft immers veel meer te bieden dan de molens van de Zaanse Schans.

"De hout-, cacao- en voedselindustrie biedt tal van leuke uitstapjes", meent Marene Kok van de Zaanstore. Fietsend, lopend en varend over de Zaan is het industriële erfgoed en de typisch groene Zaanse huizenbouw te bewonderen.

Sjoerd Soeters, die het stadhuis en het stedenbouwkundige plan ontwierp voor de directe omgeving met winkels en hotel in oud-Zaanse stijl,  gelooft heilig in de kracht van Zaandam en omliggende dorpen als toeristische attractie en kan daarmee het "patserige Amsterdam" zelfs naar de kroon steken, zo stelt hij. 

Foto: Shutterstock