Ga naar Content
Noord-Holland

Vijftien jaar cel geëist voor moord op schoonzus die urenlang vocht voor leven

7 maart 2018, 17.47 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftien jaar cel geëist tegen de 41-jarige Houssine M. die verdacht wordt van het vermoorden van zijn schoonzus Karima Benkal Talid. Hij zou daarbij hebben samengewerkt met zijn toen 21-jarige vriendin Fatima R.. Tegen haar werd vijf jaar cel geëist.

De 35-jarige Karima werd in mei 2016 dood gevonden in een wooncomplex voor vluchtelingen en asielzoekers aan de Jan van Zuthpenstraat in Amsterdam-Osdorp. De vrouw vocht urenlang voor haar leven terwijl haar twee huisgenoten, de verdachten, erbij waren. De politie was op het adres gaan kijken, nadat drie broers het politiebureau vechtend en ruziënd binnenkwamen. Een van hen riep dat zijn broer zijn vrouw had vermoord.

Lees ook: "Slachtoffer Osdorp streed ruim twee uur voor leven in hal wooncomplex"

Houssine M. was de zwager van Karima. Samen woonden ze met de toen 21-jarige vriendin van Houssine, Fatima R., en nog twee broers van M. in een appartement. Dat zorgde voor spanningen en zou tot ruzie hebben geleid in de familie. Die ruzie liep compleet uit de hand.

Alleen achtergelaten
Op bewakingsbeelden is te zien dat een ruzie in de woning zich verplaatste naar de trap. Karima was op dat moment al gewond en braakte, gromde en schreeuwde. Houssine belde zijn vriendin, die langs kwam om hem te helpen. Samen lieten ze Karima achter. Ze overleed ter plekke.

Lees ook: Thuis opgewacht en doodgeslagen: "Tweetal wurgde vrouw en vernietigde bewijsmateriaal"

Volgens de advocaat van Houssine schakelde hij geen hulp in omdat hij illegaal in Nederland verbleef en daarom de politie niet kon bellen. Daarnaast beheerste hij de taal niet en kende hij het alarmnummer niet. Volgens Houssine was het dus geen opzet, maar het Openbaar Ministerie denkt daar anders over.

Voorbedachte rade
Aan de hand van vele chatberichten kon justitie reconstrueren wat er die avond gebeurde. De chatberichten zouden aantonen dat er geen sprake was van een opwelling, maar dat er al veel langer het plan bestond om hun schoonzus te doden. Houssine stuurde bijvoorbeeld medeverdachte Fatima een bericht waarin stond dat hij Karima ging afmaken.

Motief
Het OM tast in het duister over het motief voor de moord. Mogelijk speelde mee dat Karima aan Houssines moeder had gezegd dat zijn vriendin Fatima alcohol dronk en in discotheken uitging. Daardoor zou de relatie tussen Houssines moeder en Fatima zijn verslechterd. "Het slachtoffer moest aangepakt worden en wel zodanig dat zij geen probleem meer kon veroorzaken", aldus de officier van justitie in het requisitoir.