Ga naar Content

Groot scherm voor bekerfinale stuit op weerstand centrumbewoners Alkmaar: "Dit jaar moet het echt anders"

ALKMAAR Voetbalclub AZ heeft het weer geflikt: voor de derde keer in zes jaar tijd spelen de Alkmaarders de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Vorig jaar konden mensen zonder ticket de wedstrijd op een groot scherm op het Waagplein volgen. Voor de komende finale gaan er stemmen op om weer een scherm te plaatsen, maar omwonenden willen wel dat dit met respect voor de omgeving gebeurt.

"Wonen, werken en plezier hebben, moeten wel in evenwicht zijn", vertelt Pim de Ridder van bewonersvereniging Hart van Alkmaar. "Vorig jaar was dat niet het geval omdat het grote scherm precies boven het water werd gehangen. Ik heb van mensen gehoord dat de kopjes in de kast stonden te rammelen vanwege het harde geluid. Dit jaar moet het echt anders."

Uniek
Pascal Schipper van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) begrijpt de bezwaren van de bewoners maar hoopt ook op begrip. ''Dit is uniek voor Alkmaar en het gaat maar om een paar uurtjes in de avond. En dan vind ik dat je iets soepeler met de regels moet omgaan om dit feest voor al die mensen mogelijk te maken.'' 

Lees ook: Alkmaarse partij wil wederom groot scherm tijdens finale KNVB-beker

En of dat op het Waagplein moet zijn of op een ander plein maakt volgens Schipper niet zoveel uit. Hij wil vooral dat de gemeente, AZ en de horeca snel met elkaar in overleg gaan om te kijken wat mogelijk is. "Vorig jaar was alles pas op het laatste moment geregeld dat willen we nu voorkomen."

Herrie
De bewonersvereniging is volgens De Ridder niet principieel tegen een scherm, maar wil wel dat de spelregels worden gerespecteerd. De Uitvoeringsregels Evenementen moet in ieder geval een einde maken aan de herrie. Ik ben geen expert", maar ik kan me voorstellen dat als je het scherm tegen de muur van de Waagtoren hangt het geluid niet door de hele stad dendert."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink