Ga naar Content

NH Kiest: Zo denkt de politiek over bijbouwen in de Haarlemse Waarderpolder

HAARLEM De inwoners van Haarlem willen meer betaalbare woningen in hun stad. Duizenden mensen staan op de wachtlijst in de hoop een mooi huis of appartement te vinden, maar het tekort is nijpend. Een mogelijke oplossing zou het bijbouwen van woningen in industriegebied de Waarderpolder kunnen zijn, maar hoe denkt de politiek over deze kwestie?

Wij legden de politieke partijen in Haarlem de volgende stelling voor: Dé oplossing voor het nijpende woningtekort in Haarlem is flink bijbouwen in industriegebied Waarderpolder.

Actiepartij
EENS: Om de woningnood te verminderen moet er flink worden bijgebouwd. Haarlem zou zich volgens Actiepartij vooral moeten richten op de bouw van betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt. Aan de randen van de Waarderpolder ligt veel ongebruikte ruimte, dichtbij goed OV, waar prima gewoond kan worden. Bedrijven in de Waarderpolder moeten ongehinderd geluid en stank kunnen blijven maken. Bedrijven moeten dus goed betrokken worden bij de plannen.

CDA
ONEENS: Haarlem moet een evenwichtige stad blijven. Een stad die bereikbaar is en waar ook werk is. Woningbouw in de Waarderpolder leidt tot verdringing van arbeidsplaatsen. Het gevolg is dat de woon-werk-balans nog verder doorslaat: nog meer forensen en dus nog meer files! De Waarderpolder moet een hoogwaardig bedrijventerrein blijven, nu en in de toekomst. CDA Haarlem wil dit voor lange termijn vastleggen, zodat bedrijven kunnen blijven investeren in werkgelegenheid in de Waarderpolder.

ChristenUnie
EENS: Er zijn plannen voor de bouw van 7.500 woningen tot 2025. Dat is gezien de grote vraag veel te weinig en sommige van die plannen zijn nog onzeker. Tegelijk willen wij het groen sparen. Dit kan door woningen te bouwen in het zuidelijke deel van bedrijventerrein de Waarderpolder. Veel kavels staan in dit gebied leeg en veel gebouwen zijn verouderd en hebben maar 1 of 2 bouwlagen. We moeten slimmer omgaan met de ruimte. Er kan zo een dynamisch woon-werkgebied ontstaan met bijvoorbeeld op de begane grond bedrijvigheid en daarboven moderne appartementen. Dan is er ruimte voor 5000 tot 9000 woningen. En er kan dan zelfs meer m2 bedrijfsruimte komen dan er nu in dit deel van de Waarderpolder is. Kortom: ondernemers hoeven zich niet ergens anders in Haarlem te vestigen. Milieuregels hoeven geen belemmering te zijn want moderne milieuregelgeving maakt meer mogelijk dan mensen vaak denken en dan vroeger mogelijk was en er zijn ook creatieve oplossingen om hinder te beperken.

D66
ONEENS: Alleen aan de grenzen van de Waarderpolder liggen mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bij Station Spaarnwoude (Oostpoort). Dit station en de nabijheid van uitvalswegen maakt deze plek zeer interessant voor woningbouw. De Waarderpolder is een actief bedrijventerrein en we dienen de milieuzones hierbij te respecteren. Woningbouw midden in de polder kan dus zeker niet, aan de randen kunnen op lange termijn de mogelijkheden onderzocht worden. 

GroenLinks
EENS: De toekomst van de Waarderpolder is er wat ons betreft één waarbij wonen en werken goed samen kan gaan.  De bedrijvigheid is nu nog ruim opgezet en er is nog veel braakliggende grond bij de Noordkop. Station Spaarnwoude is als OV-knooppunt dé plek om echt een groot aantal betaalbare en energieneutrale huurwoningen omheen neer te zetten. Van daaruit kan men dan namelijk mooi met de trein naar Amsterdam of op de fiets de stad in. Wel is het zaak dit zorgvuldig met ondernemers & omwonenden te onderzoeken en uit te werken. Wij zien hier echt kansen voor Haarlem.

Hart voor Haarlem
DEELS EENS: Hart voor Haarlem vindt dat we zeker woningen kunnen bouwen aan de randen van de Waarderpolder. Liefst aan de oevers van het Spaarne. Op het terrein van Nieuwe Energie heeft de gemeente nog eigen kavels. Bouwen bij Oostpoort lukt zeker. Voorwaarde is wel dat we ondernemers niet gaan wegjagen! Hart voor Haarlem vindt dus: Flink bijbouwen: nee, maar wel woningbouw toestaan!

OPHaarlem
DEELS EENS:
OPHaarlem wil graag in dialoog met de ondernemers in de Waarderpolder om in gezamenlijkheid na te gaan hoe de bedrijven optimaal kunnen functioneren en er ook delen van de Waarderpolder geschikt gemaakt kunnen worden voor woningbouw. Wij denken dat het gebied rondom het station Spaarnwoude ontwikkeld kan worden voor wonen, werken, parkeren en OV-terminal. Voor ons blijft het uitgangspunt dat woningen in de Waarderpolder kunnen als de werkgelegenheid ook kan toenemen. OPHaarlem gaat graag die dialoog aan met de ondernemers.

PvdA
ONEENS: Er is in Haarlem een groot tekort aan betaalbare woningen. Daarom wil de PvdA méér woningen en een kortere wachttijd zodat je zeker kunt zijn van een betaalbaar huis. De Waarderpolder is daarvoor een optie, maar op andere plekken in Haarlem is ook nog veel ruimte. We zijn voorzichtig met wonen in de Waarderpolder, omdat dit een enorm belangrijke plek is met bijna 1.200 bedrijven en 15.000 banen. De PvdA ziet kansen voor win-wincombinaties van werk én wonen.

SP
ONEENS:
Bouwen in de Waarderpolder is één van de oplossingen die nodig is. De wachtlijst voor een betaalbare huurwoning moet de komende vier jaar worden gehalveerd. Ook een politieagent of een onderwijzer moet in Haarlem kunnen blijven wonen. Voorkomen moet worden dat de lage en middeninkomens de stad worden uitgejaagd. Er is nog ruimte genoeg aan de randen van de Waarderpolder om woningen te bouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte voor bedrijven.

Trots Haarlem
GEDEELTELIJK EENS: In de Waarderpolder alleen bouwen op de plaatsen waar het kan en in overleg. Dus aan de flanken of helemaal in het Noorden. Hier in het Noorden zou ook een Toekomstwijk kunnen komen. Verder zullen nieuwe technologische ontwikkelingen in de toekomst een oplossing bieden, waardoor de stad helemaal niet dicht gebouwd hoeft te worden, zoals de hyperloop.

VVD
ONEENS: De Waarderpolder is de banenmotor van Haarlem, het biedt werkgelegenheid aan duizenden. Het terrein zorgt daarnaast voor wereldwijde bekendheid van Haarlem door de aanwezigheid van toonaangevende bedrijven. Bedrijven moeten niet beperkt worden in hun werkzaamheden door woningen in de nabijheid te bouwen, het zorgt daarmee ook voor inperking van de aantrekkelijkheid van Haarlem als vestigingslocatie van bedrijven. Haarlemmers hebben naast een woning ook werk nodig, als de werkgelegenheid afneemt in de stad wordt de logistieke opgave in de regio (nog) groter, verliezen we veel economische kracht en banen die samenhangen daarmee. Er liggen nog diverse andere locaties waarmee we de komende jaren nog duizenden woningen bij kunnen bouwen waarbij we in ieder segment woningen toe moeten voegen.

Foto: NH Kiest