Ga naar Content

NH Kiest: Haarlemmers willen meer betaalbare woningen: 'Ik ben 35 en woon in een studentenhuis'

HAARLEM De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, en in Haarlem weten ze wel wat er moet gebeuren. Als het aan de inwoners ligt komen er namelijk veel meer betaalbare woningen bij, bijvoorbeeld in de Waarderpolder. Dat je dan buren van de Ikea wordt, maakt veel woningzoekers niet uit: "Ik wil wel graag iets meer ruimte."

"Ik wacht al negen jaar op een huis", vertelt Maria Eldering. "Ik ben nu 35, dus het wordt ook wel een keer tijd. Nu woon ik in een studentenhuis op twintig vierkante meter, deel ik het toilet, woon ik hier met vier meiden en betaal ik 460 euro in de maand." Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, want: "Ik heb gelukkig wel m'n eigen douche!"

De Haarlemse is er wel een beetje klaar mee. Ondanks de gezelligheid van haar huis, mist ze wat ruimte en zou ze graag groter willen wonen. "Het zou fijn zijn als ik niet vanuit m'n bed in de keuken val", lacht ze. Een grotere woning zoeken gaat alleen nog niet zo makkelijk. In negen jaar tijd heeft Maria twee keer een bezichtiging gehad. 

In goed overleg
Dat moet anders, vindt ook de lokale politiek. Veel Haarlemse partijen zien bouwen op bedrijventerrein Waarderpolder als optie en ook Maria ziet dat, samen met duizenden andere woningzoekers, wel zitten. "Je kan daar zo beginnen met bouwen", vertelt ze. "Er moet alleen wel goed overlegd worden met de bedrijven die er nu zitten, want je moet samen naast elkaar kunnen wonen en werken."

Heb jij ook een Heet Hangijzer in jouw gemeente dat jij onder de aandacht wil brengen van de politici? Laat het ons weten: stuur een mailtje naar [email protected] 

Foto: NH Kiest