Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

De Peiling: Nederlanders steeds bozer. Jij ook?

6 maart 2018, 16.34 uur · Aangepast 6 maart 2018, 18.57 uur

Veel Nederlanders vinden dat het de verkeerde kant opgaat met ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ben jij een boze of een tevreden burger?

Boos en ontevreden
Zestig procent van de bevolking vindt dat het de verkeerde kant opgaat met ons land. Vier procent van de burgers is écht boos. Drie procent van de Nederlanders vindt dat de zaken oneerlijk worden verdeeld. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Analyses over ’de boze burger’ zijn maandagavond door de Raad voor het Openbaar Bestuur gepresenteerd in de essaybundel #Woest.

Onvrede
Burgers worden met name boos omdat ze het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden en niet serieus worden genomen. Ze geloven steeds minder in de politiek en vakorganisaties. 'We hebben de indruk dat ze dan maar het heft in eigen hand nemen', zegt Sarah de Lange van de Raad voor het Openbaar Bestuur in het Noordhollands Dagblad.

Boze burgers
Steeds meer boze burgers zoeken de grenzen van de democratische rechtsstaat op of overschrijden die door kogelbrieven te sturen of de auto van een burgemeester in de brand te steken zoals bij Bernt Schneiders van Haarlem. Raadsvergaderingen worden ’bestormd’ als het bijvoorbeeld over asielzoekerscentra gaat.

Bedreigingen en geweld
Rechters, politici, journalisten, bestuurders, en ambtenaren, maar ook burgers die zich in een debat mengen, krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de journalisten en een kwart tot een derde van de raadsleden last heeft van bedreigingen of geweld. Tien procent van de raadsleden overweegt daardoor te stoppen met de politieke loopbaan. De Lange vindt deze cijfers verontrustend. 'Vooral omdat uit de onderzoeken blijkt dat veel raadsleden geen aangifte doen van bedreiging.’

Lichtpuntjes
Toch ziet De Lange ook lichtpuntjes in de boosheid van de burger. 'Die boosheid geeft ook aan dat mensen betrokken zijn. Ze zijn niet afgehaakt. Het is de kunst de boosheid in goede banen te leiden en om te buigen in een positieve bijdrage.'

Ben jij boos?
Ouderenzorg, migratie, belasting, de lokale of de landelijke politiek; ben jij er boos over of ben jij juist een dik tevreden Nederlander? We horen het graag van je!

De Peiling is de hele dag online en bij NH Nieuws op tv. Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: