Noord-Holland

NL
V

Digitale klokken in de war door 'stroomoorlog'

6 maart 2018, 12.23 uur · Aangepast 6 maart 2018, 13.19 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Het is sommige mensen misschien al opgevallen: sommige alarmklokken, magnetrons en andere digitale klokken hebben een afwijking van ongeveer zes minuten. Dat ze achterlopen komt door een probleem in Zuidoost-Europa. Klokken die op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten, hebben er last van.

Het betreft gelukkig niet alle elektronische apparaten met een klok, maar alleen apparaten (met een klok) die gevoelig zijn voor de afwijking in de balans. 

Hartslag
"Deze balans is te vergelijken met de hartslag van een mens," vertelt een woordvoerder van TenneT, de landelijke netbeheerder. "Net zoals bij de hartslag van mensen, zorgt een afwijking binnen de stroombalans dat dingen minder goed werken." Deze 'hartslag' zou normaal 50 Hertz moeten zijn, maar door de afwijking is het net iets minder. 

Tijdverschil
Doordat er dus een balans is van iets minder dan 50 Hertz, heeft dit een bijna onopmerkelijk effect op een aantal apparaten dat is aangesloten op het hoogspanningsnet. Het zorgt ervoor dat er bij apparaten met klokken een soort vertraging in de tijd plaatsvindt. Dit zijn ongeveer een paar seconden per dag. Niet iets wat snel opgemerkt kan worden, maar na een paar weken zijn die paar seconden per dag opgestapeld tot een paar minuten. 

Oorzaak
De oorsprong van de afwijking is te vinden in een politiek conflict dat speelt tussen twee landen in Zuid-Europa. Alle Europese landen zijn namelijk verplicht om een bepaalde hoeveelheid stroom aan te leveren aan het hoogspanningsnetwerk van Europa. Er is tussen deze landen onenigheid over hoeveel stroom elk land moet leveren, waardoor er vanuit de twee landen niet genoeg toevoer is. 

Oplossing
Mensen kunnen het probleem zelf ook oplossen door één keer per week met een smartphone de klokken die achterlopen goed te zetten. Dit moet wel elke week gebeuren.