Ga naar Content

VIDEO: WOII-granaat tot ontploffing gebracht op strand Den Helder

DEN HELDER De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft op het strand van Den Helder opnieuw een granaat tot ontploffing gebracht. Het explosief is de zoveelste in een reeks van vondsten op het strand tussen Den Helder en Julianadorp. De gemeente Den Helder en de EOD zien niets in een opruimactie voor het strandseizoen begint. De lokale politiek heeft inmiddels om opheldering gevraagd.

"De brisantgranaat en een 37mm afweergeschutskogel lagen ongeveer tien centimeter onder het zand," vertelt strandzoeker Ed Mallekoote aan NH Nieuws. Mallekoote loopt bijna dagelijks op het strand met een metaaldetector op zoek naar waardevolle spullen onder het zand.

De afgelopen maanden stuitte hij meerdere malen op granaten en andere munitie. "Ik loop inmiddels met een grote boog om sommige delen van het strand. Het is levensgevaarlijk."

Lees ook: Geen opruimactie na vondst explosieven

De ChristenUnie en GroenLinks in Den Helder hebben naar aanleiding van de vele vondtsen schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur. "We weten dat Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog flink onder vuur heeft gelegen, maar dat de explosieven zo dicht onder het zand liggen is ons niet bekend. Daar moet meer duidelijkheid over komen, voordat het zomerseizoen begint," aldus Tjitske Biersteker van de ChristenUnie.