Ga naar Content
Noord-Holland

Proef met jongerenrechtbank Wieringerwerf: jeugd spreekt recht op eigen school

5 maart 2018, 21.54 uur · Aangepast 5 maart 2018, 22.38 uur
Door: · Foto: Google Streetview

WIERINGERWERF RSG Wiringherlant in Wieringerwerf krijgt een eigen jongerenrechtbank. In een vrijwillige setting spreken door de rechtbank beëdigde leerlingen recht over andere leerlingen die bij lichte, maar strafbare zaken zijn betrokken. Hollands Kroon is naast Amsterdam de tweede gemeente in Nederland die het rechtspreken aan jongeren over laat. "Het gaat beslist niet om straffen," verzekert Eymert van Manen van de stichting Jongerenrechtbank Nederland.

De jongerenrechtbank staat onder toezicht van de gemeente, justitie, de politie en de rechtbank. De rechtbank zal de geworven leerlingen officieel beëdigen, waarna zij zich kunnen buigen over conflicten op school, vuurwerk op het schoolplein of vechtpartijen.

Arjan van Deutekom, docent maatschappijleer van RSG Wiringherlant is heel enthousiast over de proef: "De uitdaging voor school is dat we leerlingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en dat ze daar ook wat mee kunnen doen."

Vrijwillig
Wie uiteindelijk voor de jongerenrechtbank terechtstaat doet dat op vrijwillige basis en met toestemming van de ouders. Van Deutekom: "Het gaat ons niet om het straffen, maar om conflicten op school op te kunnen te lossen. We denken dat het in veel gevallen beter werkt dan de gang naar de rechter."

Minder lik-op-stuk
Komend schooljaar start de werving van leerlingen voor de jongerenrechtbank. Die staan volgens de school al te trappelen om mee te doen. Na de werving volgt een training en dan kunnen ze aan de slag. "Ik verwacht verbazingwekkend verantwoordelijk leerlingen. Ze gaan leren begrijpen wat de oorzaak van daden zijn en hoe je dat recht kunt zetten. Minder lik-op-stuk en meer aandacht hoe dat veranderd kan worden."