Ga naar Content
Noord-Holland

Aangifte van laster na vermeende gijzeling Bloemendaalse burgemeester

5 maart 2018, 19.15 uur · Aangepast 5 maart 2018, 19.32 uur
Door: · Foto: ANP

BLOEMENDAAL De Haarlemse advocate Bénédicte Ficq heeft vanmiddag aangifte van laster gedaan tegen de voormalig GroenLinks-fractievoorzitter in Bloemendaal, Meindert Fennema.

Zij doet dat namens Rob Slewe, eigenaar van landgoed Elswoutshoek. Fennema beweerde zaterdag in een Radio 1-programma dat 'een landgoedeigenaar verbonden aan de partij Hart voor Bloemendaal' en twee anderen burgemeester Elbert Roest hebben gegijzeld.

Lees ook: Bloemendaalse broers mogen na acht jaar eindelijk bouwen op hun landgoed

Fennema heeft, volgens de aangifte, tijdens dit interview drie personen beschuldigd van het plegen van 'een ernstig strafbaar feit, te weten de wederrechtelijke vrijheidsberoving van burgemeester Roest in zijn werkkamer'.

Woonwagenbewoners
De GroenLinkser zegt in de uitzending: "Ik geloof twee weken geleden is de burgemeester van Bloemendaal opgesloten in zijn eigen kamer door leden van de partij Hart voor Bloemendaal. En wat het interessante daaraan is, vroeger associeerde je dat met boze woonwagenbewoners, maar in dit geval waren de daders een landgoedeigenaar, een medisch specialist en een fiscaal jurist…."

Emeritus hoogleraar aan de UvA Fennema omschreef de 'daders' zodanig dat volgens Slewe 'de identiteit van deze personen noodzakelijkerwijs niet anders dan moesten leiden tot de personen: Marielys Roos, Peter Roos en Rob Slewe.' Roos is raadslid voor Hart voor Bloemendaal en Peter is haar man. Behalve landgoedeigenaar Slewe gaat ook Roos aangifte van smaad en/of laster doen.

Burgemeester herkent verhaal niet
Rob Slewe heeft de burgemeester niet gegijzeld, meldt hij. De burgemeester beaamt dat in een mail. "Ik herken me niet in de uitlatingen van Fennema."

Lees ook: Boek Bloemendaals raadslid: opzienbarend inkijkje in keiharde dorpspolitiek

Ficq in de aangifte: "Cliënt wordt thans door zijn omgeving aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op, op zowel privé als ook politiek niveau ( cliënt is politiek actief in de partij Hart voor Bloemendaal).

Grenzen toelaatbare
Cliënt is in het verleden al meerdere malen onterecht beschuldigd van intimidaties en is deze beschuldigingen meer dan zat. De beschuldigingen die Fennema op zaterdag jl. op de nationale radio heeft geuit overschrijden alle grenzen van het toelaatbare waardoor cliënt zich genoodzaakt voelt rechtstreeks aangifte bij u te doen van de laster gepleegd door Meindert Fennema."

De advocate vraagt om een strafrechterlijk onderzoek van de politie naar de uitlatingen van Fennema.