Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Kim Lammers

5 maart 2018, 12.51 uur · Aangepast 5 maart 2018, 15.59 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Willem Vernes

AMSTERDAM Ze nam afscheid van het internationale tophockey met een gouden medaille op het WK in eigen land in 2014 en zette in 2016 definitief een punt achter haar carrière. Daarna ging hockeyinternational Kim Lammers aan de slag als assistent-trainer bij Huizen. "Soms zou ik nog het liefst mijn rokje aantrekken en mijn stick pakken", zegt de inmiddels 36-jarige Amsterdamse, die haar hele hoofdklasseleven bij Laren speelde.

"Ik sta nu achter het hek in plaats van in het veld." Dat was wel even wennen voor de oud-speelster die nu assistent is bij hoofdklasser Huizen. De wedstrijden waren het afgelopen weekend afgelast vanwege het weer. "We hebben dus getraind. Dat was ook nuttig, het is niet anders. De velden moeten gesproeid worden en die waterleidingen waren afgekoppeld met de vorst. Dat moet ook allemaal weer worden aangekoppeld en daarom kon er niet worden gespeeld."

"Leuke ploeg"
Ze heeft het er nog wel eens moeilijk mee om niet meer zelf in het veld te staan, maar vindt haar nieuwe hockeyleven ook heel leuk. "Het is een leuke ploeg om mee te werken en ik heb al geschiedenis geschreven door vorig seizoen te promoveren naar de hoofdklasse. Het is niet makkelijk. Andere ploegen zijn misschien beter en hebben betere spelers, maar ik geloof heel erg in de kracht van het team. Die meiden vinden het ook super mooi en doen super hard hun best om in de hoofdklasse te blijven."

Doelstelling: handhaving
Handhaving in de hoofdklasse is de doelstelling voor dit seizoen, waarbij het gaat tussen Bloemendaal, Nijmegen, Groningen en Lammers' ploeg Huizen. "Dat zijn echt finales tegen die ploegen, die moeten we winnen en de rest is mooi als je die wint. Je moet ook realistisch blijven; onze tegenstanders zijn, in ieder geval op papier, beter. Dat zegt ook niet alles want Vitesse wint vandaag ook van Ajax. Daar ben ik ook wel een beetje ziek van." Mocht het Huizen niet lukken om in de hoofdklasse te blijven dan is er volgend seizoen een nieuwe opzet met een promotieklasse.

Van alle trainers waar ze zelf als speelster mee te maken heeft gehad heeft ze wel wat meegenomen. "Ik bewonder Max (Caldas, red.) om een aantal zaken, Marc Lammers (geen familie, red.) om een aantal zaken, maar ook Ageeth Boomgaardt. Ik heb door de jaren heen heel veel geleerd van goede coaches en daar giet ik nu mijn eigen sausje overheen. Het is wel handig om dat soort coaches in mijn netwerk te hebben. Als ik een vraag heb kan ik die mensen altijd bellen."

"Ik leg de lat hoog"
Lammers staat in haar korte trainerscarrière te boek als en lastige tante. "Ik leg de lat hoog, ook voor mijzelf. Als je komt moet je altijd het beste uit jezelf willen halen. Daar blijf ik op hameren en dan wil ik dat de basistechnieken goed verzorgd zijn. Ik denk dat daarop het verschil wordt gemaakt en niet op hoe goed iemand kan pielen."

De ambitie om ooit bondscoach te worden heeft Lammers niet. "Het lijkt me wel mooi om uiteindeiljk in de toekomst op het hoogste niveau bij de dames wat te doen, maar dat is nog heel ver weg. Ik ben nu assistent, maar het lijkt me wel leuk om een keer een mooie club in de hoofdklasse te doen als trainer." Vooralsnog gaat Lammers nog een jaar verder met leren bij Huizen.

Sporters ondersteunen
Naast haar werk als trainer bij Huizen werkt Lammers bij een bedrijf waarbij ze sporters aan de organisatie verbindt om ze te ondersteunen bij de overgang naar een maatschappelijke carrière. Sporters kunnen ook al tijdens hun actieve sportleven werkervaring opdoen. "Zo na de Olympische Spelen is dat altijd een terugkerend thema. Sven Kramer gaf dat vorige week ook al aan in een interview." Om welk bedrijf het gaat zegt ze nog niet. "Binnenkort zal er wel meer nieuws over naar buiten komen. Er werken al acht sporters bij ons."

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Merel Mooren
, oud-beachvolleybalster
Hoe is het met... Ron van der Gracht, voetbaltrainer
Hoe is het met... Ronny van Es, voetbalmakelaar
Hoe is het met... Job Dragtsma
, voetbaltrainer
Hoe is het met... Sylvia Karres
, oud-hockeyster
Hoe is het met... Urta Rozenstruik, oud-Bobsleeër
Hoe is het met... Niels Kokmeijer, oud-voetballer
Hoe is het met.... Mario Bennes, oud-basketballer
Hoe is het met... Miel Rozendaal, oud-marathonschaatser
Hoe is het met... Peter Wijker, oud-voetballer van AZ en FC Volendam
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud-schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud-schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende