Noord-Holland

De Peiling: Nationale Week Zonder Vlees. Doe jij mee?

5 maart 2018, 11.25 uur

- Elke dag vlees eten, da's niet meer van deze tijd, vinden de initiatiefnemers van de Week Zonder Vlees. Die vega-week begint vandaag. Wat ligt er op jouw bord?

Gezond
Het is beter om te kiezen voor een eetpatroon waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische of plantaardige gerechten. Dat is niet alleen gezond voor je lijf, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Om de vlees- en visloze manier van eten te promoten bedacht vegetarische blogger Isabel Boerdam de Nationale Week Zonder Vlees.

Bedrijven doen mee
Om het vlees- en visloze eetpatroon te promoten heeft Boerdam de steun van 53 bedrijven zoals grote supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Aldi en voedselmerken als Becel, Bolletje, Bonduelle, HAK, Heinz, Honig en Iglo.

20 kilo voer
Vlees eten is niet alleen dierenleed, vinden de initiatiefnemers, het is ook milieubelastend. Om een kilo rundvlees te maken heeft een koe 20 kilo voer nodig. Om dat voer te produceren is veel landbouwgrond, water en energie nodig. Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden.

Groentefundamentalisten
De Nationale Week Zonder Vlees wekt bij een aantal mensen ergernis. Barbecue-kok Jord Althuizen vroeg zich op Twitter af waarom vleesrestaurants wel een vega-optie hebben, maar vegetarische restaurants geen vleesoptie voor vleeseters. De tweet kwam hem volgens de NOS op doodsbedreigingen te staan van, zoals Jord ze noemt, 'groentefundamentalisten'.

Wat doe jij?
Wat vind jij van zo'n Week Zonder Vlees? Doe je mee of niet? Hoe vaak in de week ligt er bij jou geen vlees op je bord? We horen het graag!

De Peiling is de hele dag online en bij NH Nieuws op tv. Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl