Ga naar Content
Sport

Organisator NK Cross hoopt op regen: "Dat maakt het parcours zwaar"

4 maart 2018, 21.07 uur · Aangepast 5 maart 2018, 11.38 uur
Door: · Foto: NH / Stef Swagers

AMSTERDAM Aldo Looijenga organiseert zondag het NK Cross in het Amsterdamse Bos. Hij hoopt daarom op regen deze week: "Dat maakt het parcours mooi nat en zwaar."

De regen is nodig om plassen te krijgen. "We hopen dat het de komende week goed regent. Dat maakt het parcours mooi nat en zwaar", zegt Looijenga in NH Sport. "Sinds ik het organiseer heeft het elk jaar fantastisch hard geregend voor de cross. En op de dag zelf was het steeds mooi weer."

Butter favoriet
Castricummer Michel Butter is de grote trekpleister in Amsterdam. "Ik denk dat hij een goede kans maakt om te winnen. Als je geld inzet, zou ik het op hem doen. Ook de winnaars van vorig jaar, Jesper van der Wielen en Andrea Deelstra, zijn van de partij."

NK
Sinds 2017 is de Boscross het Nederlands kampioenschap. "Ik heb bij de Atletiekunie gevraagd of dat mogelijk was", vertelt Looijenga. "Vorig jaar kwamen vertegenwoordigers van het nationale crosscircuit over de vloer en ze waren allemaal onder de indruk. Dat heeft met de organisatie te maken, maar ook met het fantastische parcours."

Ajax-heuvel
Volgens Looijenga is het de meest uitdagende cross van Nederland. "Dat komt vooral door de 'Ajax-heuvel'. Die moeten de lopers vier keer per ronde beklimmen. Voor de lange cross - waar Butter aan meedoet - is dat zestien keer de heuvel op. Verder lopen ze door zand, modder, plassen en over gras. Het is hartstikke zwaar en hartstikke mooi."

Het NK lange cross voor vrouwen (9 km) begint zondag om 14.05 uur. De mannen (12 km) zijn een uur later aan de beurt.