Noord-Holland

Menselijke keten leidt 85 koeien uit brandende stal in Zwaagdijk

4 maart 2018, 16.29 uur · Aangepast 4 maart 2018, 17.04 uur

NH Nieuws

- ZWAAGDIJK Een stal in Zwaagdijk is gisteravond volledig door brand verwoest. De hele buurt kwam in actie om de koeien in veiligheid te brengen. Door een keten van mensen te vormen, konden de dieren veilig worden ondergebracht in een naastgelegen stal. 

Toen de brand zaterdagavond uitbrak, was de familie bezig in het melkhuis om de koeien te melken. Kort daarna merkte ze op dat er rook uit de naastgelegen stal bij de kalveren kwam.

Ook een oplettende buschauffeur sloeg alarm en stopte toeterend voor de boerderij. Een passagier stapte uit en rende naar het pand. Hij wist de brandweer te alarmeren. De buurman was toegesneld en had de staldeuren opengezet om de koeien het weiland in te loodsen. 

Stoet met koeien
"Iedereen hielp mee", vertelt een buurvrouw. Buren sloten met auto's de zijwegen af en vormden langs de route hand-in-hand een barricade om de koeien over de weg naar de andere stal te begeleiden.

De stal, een paar honderd meter verderop, is van de ouders van het getroffen gezin. De familie laat weten dat de reddingsactie bijzonder snel verliep. Tot groot verdriet van de familie hebben 23 koeien en kalveren het niet overleefd.