Noord-Holland

Brand in stal Zwaagdijk-Oost onder controle, zeker 23 dieren dood

3 maart 2018, 19.22 uur · Aangepast 3 maart 2018, 22.13 uur

NH Nieuws

- ZWAAGDIJK Bij een enorme brand in een stal aan de Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost zijn vanmiddag in ieder geval 23 koeien en kalveren omgekomen. Eerder meldde de Veiligheidsregio dat de brand aan zestig tot tachtig dieren het leven had gekost. De brandweer heeft inmiddels het sein brand meester gegeven.

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat via Twitter weten dat 85 dieren (koeien en kalveren) zijn gered. Omdat nog niet de hele stal is doorzocht, kan het aantal dode dieren nog verder oplopen. Een onbekend aantal koeien en kalveren is gewond geraakt. Zij worden behandeld door een dierenarts.  

Het vuur brak kort voor zes uur uit, waarna enorm rookwolken boven de stal uitstegen. Niet veel later waren er vanuit de weide omtrek ook vlammen te zien. Terwijl sommige brandweerlieden de vlammen te lijf gingen, probeerden andere in allerijl het aanwezige vee uit de stal te loodsen.  

Nadat het sein brand meester was gegeven, zijn enkele brandweervoertuigen terug naar de kazerne gegaan. Wel is er nog een sloopkraan opgeroepen, om daarmee ook de laatste brandhaarden te kunnen blussen. De brandweer verwacht tot laat in de avond bezig te zijn met nablussen. 

De stal moet als verloren worden beschouwd, maar er zijn geen mensen gewond geraakt.