Noord-Holland

KNRM: IJs op open water is nu levensgevaarlijk

3 maart 2018, 20.46 uur

MARKEN - MARKEN De KNRM waarschuwt mensen niet langer het ijs op te gaan. Nu de dooi is ingezet, is vooral het ijs op open wateren levensgevaarlijk.

Dat zegt Jeroen van Oostrom van de reddingsorganisatie tegen NH Nieuws. Vandaag waren er al meerdere meldingen van mensen die door het te dunne ijs zakte.

Om goed voorbereid te zijn oefenen de KNRM en de brandweer reddingsacties op het ijs. Er wordt onder meer getraind op hoe je zo snel en effectief mogelijk een drenkeling uit het water haalt. 

IJsreddingteam
Het hele jaar vaart de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Marken uit voor hulp aan schepen op Gouwzee en Markermeer. Het ijsreddingteam bestaat uit KNRM'ers, brandweerlieden, EHBO'ers en desnoods een helikopter.

Lees ook: Politiehelikopter verzoekt wandelaars 'vriendelijk doch dringend' het ijs te verlaten

KNRM'er Matthijs Boes speelt vandaag een schaatser die een wak is ingereden. "Ja. ik ben het slachtoffer. Mijn collega's halen mij zo uit het water en oefenen zo voor werkelijke reddingssituaties."

Kachel
Boes loopt over het ijs en stapt zonder blikken of blozen het ijskoude water in. Daar roept hij zijn collega's geacteerd om hulp. "Echt koud is het niet, want ik heb een speciaal pak aan." Eenmaal weer op het droge staat Boes met verkleumde en rode handen bij de kachel: "Ik wilde het zonder handschoenen doen, maar het blijft koud." 

Lees ook: Vier schaatsers door het ijs gezakt bij Jisp: "Levensgevaarlijk"

De KNRM heeft speciale ijssleeën, lijnen en overlevingspakken en de brandweer heeft voertuigen, ladders en duikteams. Sijmon Zondervan is brandweerman én schipper van de Marker reddingboot. "Een keer was het ijs zo dun dat het golfde. Toen ik de schaatsers waarschuwde, kreeg ik meteen zo’n grote mond."

Sluipmoordenaar
Geen verbod houdt de mensen tegen, stelt hij. "Dus moeten wij voorbereid zijn op ongelukken. Het gevaar is onderkoeling. Dat is een sluipmoordenaar. Je moet mensen in problemen echt snel ophalen."