Ga naar Content

MaaS: het nieuwe reizen

AMSTERDAM Werknemers van het AMC en VUmc kunnen reizen met een app op hun telefoon. Voorlopig alleen met fiets, openbaar vervoer, deelauto of shuttlebus . Maar als de proef slaagt wordt dat verder uitgebreid.

Het is soms nog even zoeken naar de parkeerplaats van de leenauto of de stalling van de deelfiets, maar een paar honderd werknemers van het AMC en VUmc in Amsterdam reizen dagelijks zonder problemen tussen de twee ziekenhuizen. Ze maken gebruik van een app waarmee ze ieder moment van de dag een reis kunnen plannen, reserveren en betalen voor een vervoermiddel naar keuze. 

Voorlopig is het een proef die zich beperkt tot dienstreizen maar de mogelijkheden zijn onbeperkt. In de toekomst kunnen werknemers ook voor het woon- werkverkeer gebruik maken van de reisapp. Afhankelijk van de reis en de omstandigheden kan men dan vrij kiezen tussen al het openbaar vervoer maar ook taxi, fiets en auto. 

Volgens Henk Meurs van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat MaaS, zoals het systeem heet, de mobiliteit in Nederland ingrijpend veranderen. Hoewel niet iedereen direct zijn auto de deur uit zal doen verwacht hij wel dat een tweede auto overbodig zal zijn. Meurs zegt dat veel automobilisten een alternatief kiezen als dat makkelijk te regelen is. 

MaaS biedt zelf geen vervoer aan maar zorgt er voor dat zo veel mogelijk vervoermiddelen via de app beschikbaar zijn. Wie via de app reserveert, weet zeker dat de fiets of deelauto klaar staat. Bij de werknemers van de ziekenhuizen is de shuttlebus populair. Fietsen was in het begin lastig omdat alle leenexemplaren binnen korte tijd gestolen werden.

Naast MaaS dingen veel andere aanbieders naar de gunsten van de werknemers. Meurs verwacht dat over vijf jaar deze duurzame manier van reizen de gewoonste zaak van de wereld zal zijn. Op woonlasten na, geven huishoudens het meeste geld uit aan mobiliteit en wie goed rekent doet de eigen auto de deur uit.

Foto: