Ga naar Content
Noord-Holland

Code oranje: groter risico op natuurbrand door droogte en wind

2 maart 2018, 11.25 uur · Aangepast 2 maart 2018, 12.30 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND In de regio Noord-Holland Noord geldt code oranje omdat er een verhoogd risico is op een snel uitbreidende natuurbrand. De brandweer raadt mensen af om in bosrijke gebieden onder meer te roken.

Ook mogen er in natuurgebieden geen vuren gemaakt worden. Vuurkorven, fakkels en wensballonnen zijn niet toegestaan. De waarschuwing geldt voor het gebied tussen Uitgeest en Texel. In Het Gooi geldt code geel. Ook hier moeten mensen voorzichtig zijn met vuur.

Een woordvoerder van de brandweer benadrukt dat deze code oranje anders is dan de weerwaarschuwingen die door het KNMI worden afgegeven. "Het is eigenlijk meer voor intern gebruik. Dat als er nu een melding komt van een natuurbrand, we bijvoorbeeld beslissen om met meer voertuigen ter plaatse te gaan." Binnenkort worden de weercodes daarom ook niet meer naar buiten toe gecommuniceerd.

Door de vrieskou en de harde wind wordt het steeds droger in natuurgebieden. En het was al droog, omdat het al weken niet hard heeft geregend. Bovendien zijn de sapstromen van bomen en struiken in deze tijd van het jaar nog niet op gang gekomen, zodat het hout makkelijk vlam vat. Als er eenmaal ergens brand ontstaat, kan die zich door de wind snel uitbreiden.

Ook op andere plekken kans op natuurbrand
Ook in andere gebieden in het land is een groter risico op snel uitbreidende natuurbranden. Dat is het geval in Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en een deel van Noord-Brabant.

De woordvoerder van de brandweer benadrukt dat het absoluut niet gevaarlijk is om de natuur in te gaan. "Maar we vragen mensen wel om in verdachte situaties 112 te bellen. Het vuur zou nu sneller kunnen uitbreiden dan normaal." De woordvoerder zegt ook dat het eigenlijk altijd belangrijk is om je aan de regels te houden. Dat geldt nu dus ook. "Parkeer in de aangewezen vakken en gooi je afval in de prullenbak. Je peuken dus ook."