Ga naar Content

'Geheime' schaatsplek in de Schoorlse duinen: "Beetje moeite voor doen, maar dan heb je ook wat"

SCHOORL Het is het summum volgens schaatsfijnproevers: schaatsen op het Vogelmeer in de Schoorlse duinen. Maar ze houden het plekje het liefst (nog) eventjes voor zichzelf.

Beheerder Staatsbosbeheer van de Schoorlse duinen weet dat het Vogelmeer door schaatsers gebruikt wordt. Het meertje ligt in een struingebied, het is dus niet verboden om er te komen. "Eerst was het een poeltje en later is het uitgegraven", weet schaatser Chiel van de Garde te vertellen. "Ideaal schaatsen en mooi glad ijs."

"We proberen het een beetje geheim te houden", lacht Van de Garde. "Maar iedereen is welkom hoor. Toch zullen ze niet allemaal hier komen. Je moet er namelijk wel wat moeite voor doen. Het ligt tweeënhalve kilometer uit het dorp en is alleen te voet of per fiets bereikbaar. Maar dan heb je ook wat."

Koetjes
Een tiental schaatsers heeft het Vogelmeer inmiddels ontdekt en glijdt op het ijs in de duinen en langs de runderen die er vrij rondlopen. "We vertellen het wel door aan onze vrienden, maar je moet het wel weten", erkent Els Muntjewerf op de ijzers. "Het is zo mooi met de koetjes en in de natuur. Schitterend."

Ga je schaatsen op het Vogelmeer? Houd rekening met de natuurbrandwaarschuwing die is afgegeven voor Noord-Holland Noord. Daarnaast mogen honden vanaf 1 maart alleen aangelijnd de Schoorlse duinen in in verband met het broedseizoen. In begrazingsgebieden, zoals rond het Vogelmeer, gelden afwijkende regels. Kijk daarvoor op de borden.

De Schoorlse Duinen, archiefbeeld - Foto: NH/ Anne Klijnstra