Ga naar Content

Jongeren vernielen ijsbaan Schagen: ''Triest, laat ze een hobby zoeken''

SCHAGEN De vrijwilligers van ijsclub De Magnusrijders in Schagen zijn er goed ziek van. Jongeren hebben gistermiddag het ijs vernield. ''We zijn het hele jaar bezig om de baan in orde te krijgen en dan wordt het in een halfuur tijd gewoon even vernield. Dat is diep triest'', aldus ijsmeester Martien Oom.

Martien Oom betrapte de jongeren op heterdaad toen hij terugkwam van zijn werk. "Ik zag wat van die gasten achterop het ijs en ze zakten er ook doorheen. Ik vatte de jongens in de kraag, maar ik kreeg meteen een grote mond. Maar ja, je kan niks doen want ze begonnen meteen met de politie te dreigen."

Triest
Het gevolg is dat er twee wakken in de ijsbaan zijn ontstaand, waarvan één precies in een binnenbocht. Ton Smakman, voorzitter van de vereniging, heeft er weinig woorden voor over. "Iets bewust vernielen is gewoon heel erg triest. Het is jammer dat het voor anderen verpest wordt. Laat ze een leuke hobby zoeken."

Lees ook: Schaatskoorts in Noord-Holland: veel ijsbanen open!

IJsbaan open 
Ondanks de vernieling, blijft er genoeg ijs over voor de kinderen. Vanmiddag kunnen zij de ijzers onderbinden en een rondje schaatsen. "Het is zo'n zeven centimeter dik. Voor de volwassenen nog iets te dun, maar voor de kinderen goed te doen. Misschien als het vannacht nog vriest, kunnen volwassenen morgen alsnog het ijs op."

Foto: NH/Tom Jurriaans