Ga naar Content
Noord-Holland

Vier schaatsers door ijs gezakt bij Jisp: "Levensgevaarlijk"

1 maart 2018, 15.50 uur
Door: · Foto: Jisper ijsmeester Jan Koene

JISP Vier schaatsers uit Wijk aan Zee en Heemskerk zijn vanochtend op Het Zwet nabij Jisp door het ijs gezakt. Er waren geen andere schaatsers in de buurt, maar het viertal heeft zich met behulp van een touw in veiligheid gebracht.

Dat zegt ijsmeester Jan Koene, die de druipende mannen toevallig tegenkwam bij het clubgebouw van de ijsvereniging, waar de schaatsers hun auto hadden geparkeerd. Toen Koene zag dat de verkleumde schaatsers naast de auto droge kleding aantrokken, heeft hij hen toegang tot het clubgebouw verleend.  

Lees ook: Schaatskoorts in Noord-Holland: veel ijsbanen open! 

De mannen waren flink gehavend, vertelt Koene. "Twee van hen zaten tegen onderkoeling aan", vertelt de Jisper ijsmeester. "Een van hen is koppie onder geweest." Bovendien is een van de mannen met z'n hoofd op het ijs terechtgekomen. "Zijn hele gezicht lag open en een ander had last van z'n knie." 

Lees ook: MatthIJSmeester: "Ik weet zeker dat er vanmiddag gekken de polder ingaan"

De ijsmeester ziet de gebeurtenis als een bevestiging van zijn eerdere waarschuwingen: het ijs is nog lang niet overal sterk genoeg. "Levensgevaarlijk", noemt hij het zelfs. "Op de kleine slootjes kan wel geschaatst worden, maar op groot water is het onbetrouwbaar."

Prikker en touw
Groot water kun je dus beter mijden, maar ook op kleine slootjes is het verstandig om een ijzeren prikker aan een touw mee te nemen en dat touw om je nek te hangen. "Vlieg je wel in een wak, dan doe je de prikker in het ijs en kun je jezelf eruittrekken", adviseerde Koene vorige week voor de camera van NH Nieuws.