Start van hoofdcontent
NL
V

Terugblik Hete Hangijzers: De watertoren van Zandvoort staat nog overeind, maar in slechte staat

1 maart 2018, 14.50 uur

ZANDVOORT Ruim vier jaar geleden ging NH Nieuws op zoek naar wat jullie Hete Hangijzers waren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2014. In elke gemeente speelden er volop kwesties, die inwoners graag anders zouden willen zien. Voor de verkiezingen in 2018 zochten wij uit wat er in vier jaar tijd veranderd is: zijn de hangijzers opgepakt of is alles nog zoals het was?

Een mooi gebouw vinden veel Zandvoorters hun watertoren niet, maar het is wel een toonbeeld voor de badplaats. In de Tweede Wereldoorlog is de toren platgebombardeerd door de Duitsers, maar de Zandvoorders hebben na de oorlog meteen weer een nieuwe toren gebouwd. Zelfs een hevige brand was de nieuwe toren niet klein krijgen, maar in 2014 werd er toch gevreesd voor de verwoesting van het gebouw. De eigenaar wilde de toren misschien platgooien om er iets nieuws voor in de plaats te zetten. 

Vier jaar later staat de watertoren er gelukkig nog wel, al dan niet in de beste staat. De lokale politiek slaat veel smeekbedes van bewoners in de wind en heeft nog niks gedaan voor de restauratie van de toren.

Vallende bakstenen
Er is veel ontevredenheid onder de Zandvoorters. Zo zouden er enquêtes zijn afgenomen met de vraag wat de bewoners van Zandvoort met de toren zouden willen doen, maar is er vervolgens niks gedaan met de vragenlijsten. "We vinden die enquêtes een soort window dressing," aldus Ruud de Wolff van stichting Ons Watertorenplein. Het gebouw is in een dusdanige staat van verval dat bakstenen naar beneden vallen, wat levensgevaarlijk kan zijn. 

Er is vanuit de bewoners één duidelijke oproep richting de politiek: "Doe er wat aan!" 

Heb jij ook een Heet Hangijzer in jouw gemeente dat jij onder de aandacht wil brengen van de politici? Laat het ons weten: stuur een mailtje naar [email protected]

NH Nieuws