Ga naar Content

Tientallen woningen in Purmerend zonder warmte: ouderen krijgen elektrische noodkachel

PURMEREND Tientallen woningen in Purmer-Zuid zaten gisteravond en vanochtend zonder warmte en warm water. Vanwege de enorme vraag naar warmte door de snijdende kou, kon Stadsverwarming niet genoeg energie leveren aan alle huizen in de wijk.

"We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt. De kou van gisteren en zeer harde oostenwind zorgde ervoor dat veel mensen hun kachel een stuk hoger zetten dan normaal. Hierdoor draaiden onze installaties volop, waardoor we de vraag naar warmte niet meer aankonden", zegt een woordvoerder van Stadsverwarming Purmerend. 

Het probleem leidde op sociale media tot veel verontwaardigde reacties van bewoners. Postcodegebied 1447 lijkt volgens Stadsverwarming Purmerend het hardst te zijn getroffen. "Gisteravond wilde ik mijn zoontje in bad doen, maar we hadden geen warm water. Ook hadden we de hele avond geen verwarming. Met de kou en met de kinderen is dat vreselijk. Dit kan toch niet?", zegt een van de bewoners tegen NH Nieuws. 

Lees ook: Record in Noord-Holland: koudste 28 februari ooit gemeten

Met een maximumtemperatuur van -4,6 graden Celsius hadden meteorologen het gisteren zelfs over de koudste 28 februari ooit gemeten. De gevoelstemperatuur ligt vandaag tussen -18 en -20 graden. De energieleverancier vindt het "uitermate vervelend" voor de bewoners. "We hebben vanochtend bij ouderen elektrische kachels geleverd."

Gigantische pieken
Met name in de ochtend en avond vonden gigantische pieken plaats. "De warmtevraag nam zo enorm toe. We raden mensen aan om de kachel 's nachts niet helemaal uit te draaien, maar bijvoorbeeld op 18 of 19 graden te zetten. Met een constantere vraag naar warmte hebben onze installaties minder moeite om weer op te starten."

Stadsverwarming Purmerend verwacht dat het probleem in de loop van deze dag weer verholpen is. "We gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren." De energieleverancier gaat naar aanleiding van dat onderzoek kijken welke maatregelen genomen kunnen worden om het probleem in de toekomst te voorkomen.

Zit jij thuis ook in de kou in Purmerend? Laat het ons weten via 0630093003 of [email protected].

Foto: Stadsverwarming Purmerend