Noord-Holland

Weinig enthousiasme voor invoering sleepwet

1 maart 2018, 13.40 uur · Aangepast 10 juli 2018, 23.43 uur

ANP/Rob Engelaar
ANP/Rob Engelaar

AMSTERDAM - AMSTERDAM De meeste deelnemers aan het NH Nieuws panel verkiezingsonderzoek dat we in januari hielden zijn tegen het invoeren van de zogenaamde sleepwet. Van de mensen die gaan stemmen voor het referendum zegt 44 procent tegenstander te zijn het uitbreiden van bevoegdheden van de inlichtingendiensten.

Naast het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen we op 21 maart ook naar de stembus voor het referendum over de wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV), in de volksmond dus beter bekend als de sleepwet. Volgens de overheid noodzakelijk om de veiligheid beter te kunnen garanderen. Maar tegenstanders vinden dat het veel te veel ten koste van de privacy gaat. 

Veel stemmers, maar vooral tegen sleepwet
De meerderheid van de leden van het NH Nieuws panel gaan stemmen voor de sleepwet (67 procent). Veertien procent gaat dat niet doen en 19 procent twijfelt nog. Van de mensen die gaan stemmen zegt dus bijna de helft tegen de wet te stemmen, 27 is voor de wet stemmen en 24 procent zweeft nog. Vijf procent van de deelnemers wil niet aangeven wat hij of zij gaat stemmen.

Uiteraard zijn we benieuwd of er in vergelijking met de afgelopen maandag nog verschuivingen zijn opgetreden. Doe daarom nu meer aan ons nieuwe verkiezingsonderzoek. Wil je deelnemen en ben je nog geen lid van ons NH Nieuws panel, schrijf je dan hier alvast in. Je ontvangt dan automatisch een uitnodiging voor onze onderzoeken.

Verantwoording
De 1500 leden van het NH Nieuws panel zijn in januari bevraagd over de gemeenteraadsverkiezingen en de sleepwet. 772 leden namen deel aan het onderzoek.