Ga naar Content
Sport

Hordeloper Koen Smet terug na depressie: "Week in week uit lukte het niet"

28 februari 2018, 18.28 uur · Aangepast 28 februari 2018, 18.58 uur
Door: · Foto: ANP/Olaf Kraak

ARNHEM Momenteel steekt Koen Smet in goede vorm voor het WK Indoor in Birmingham. Twee jaar geleden was dat wel anders toen de Amsterdammer in een depressie raakte. "In oktober van dat jaar zat ik op een dieptepunt."

"Ik snapte er niets van"
Het ging zo slecht met Smet dat zijn toenmalige vriendin hem niet meer alleen durfde laten. Na jaren vol teleurstellingen en het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen kon hij het niet meer opbrengen. "Ik liep in de winter de sterren van de hemel en maakte mezelf heel groot in mijn hoofd", zegt de hordeloper. "Ik zou in mijn eerste wedstrijd meteen 13,40 lopen op de 110 meter horden. Maar het kwam niet. Week in week uit lukte het niet. Ik liep wel twintig wedstrijden, alleen maar om de limiet te lopen en ik haalde het niet. Ik snapte er niets van."

Geen Olympische Spelen
"Mijn ouders waren als vrijwilligers bij de EK in Amsterdam en hun zoon was er niet bij. Dat was een klap. De teleurstelling werd nog groter toen ik ook de Olympische Spelen in Rio niet haalde. In oktober van dat jaar zat ik op een dieptepunt."

Psycoloog en psychiater
Met hulp van een psycholoog en psychiater kwam Smet langzaam terug. Hij vond nieuwe motivatie bij trainingsmaatjes en in de loop van 2017 kreeg de Amsterdammer het plezier terug. "Ik mocht dat jaar meedoen met het Nederlands team in Lille bij de EK voor landen. Ik stond te janken aan de finish, het was pure ontlading. Ik was er weer."

Lees ook: Noord-Hollandse atleten klaar voor WK Indoor: "De leeuw komt uit de kooi"

Genieten
"Ik benader de sport nu heel anders; ik geniet en heb geen verwachtingen en doe elke wedstrijd mijn best", gaat Smet verder. "Bij een wedstrijd in Berlijn heb ik nog nooit zo genoten. Ik voelde me zo bevoorrecht daar te mogen staan tussen al die andere topatleten." Donderdag begint de WK Indoor en Smet is in vorm: "Technisch is het dik in orde en zelfs als ik een slechte start heb, kan ik nog 7,70 lopen."