Whatsapp

Noord-Holland

Factcheckers controleren politieke uitspraken in het Gooi

1 maart 2018, 10.19 uur · Aangepast 16 maart 2018, 11.59 uur

HILVERSUM NH Nieuws heeft vanaf vandaag eigen politieke 'factcheckers'. Alle politieke uitspraken in het Gooi worden in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen door vier studenten journalistiek gecontroleerd en onderzocht. Want, spreken zij wel de waarheid?

Op deze manier gaan de 'factcheckers' ervoor zorgen dat de kiezers in het Gooi niet bedonderd worden. "Als een politici een stelling uitspreekt waarvan wij denken dat die niet helemaal klopt, dan gaan wij dat checken. We gaan cijfers na en lezen rapporten om te kijken of ze de waarheid spreken", vertelt factchecker Georgia.

Met medestudenten Eva, Maarten en Anne houden ze Gooise politici tot aan de verkiezingen in de gaten. Hun bevindingen publiceren ze bij NH Nieuws. "Ik denk dat het meest voorkomt dat politici bepaalde dingen overdrijven en dat is iets wat gestopt moet worden. Zo maak je op een populistische manier mensen bang", zegt Georgia. 

Ze wil de politici ook nog wat meegeven, voordat zij als NH Factchecker hen op de voet gaat volgen: "Let op wat je zegt, ik denk dat dat het belangrijkste is".

NH Nieuws
Whatsapp