Ga naar Content

Maya (23) kreeg hete thee over zich heen: "Al 40 keer geopereerd"

AMSTERDAM Op het eerste gezicht is er niets aan de hand met de 23-jarige Maya Greenstein. Maar zodra ze haar mouwen opstroopt, zie je grote littekens van brandwonden. "Het loopt helemaal door tot mijn bovenarm, mijn romp en allebei mijn bovenbenen",

Maya kreeg haar brandwonden op jonge leeftijd door een ongeluk. "Ik was zes maanden oud en zat in zo'n wiebelstoel. Toen is er een pot thee op een tafeltje naast de stoel neergezet en die is over mij heen gevallen", vertelt ze. Wat volgde waren ontelbaar veel bezoekjes aan het brandwondencentrum. "Toen hebben ze de wonden dichtgemaakt, met bijvoorbeeld huid van mijn rug en hoofd."

Operaties
Van die periode herinnert Maya zich nog weinig. Maar volgens haar moeder was ze, ondanks de verschrikkelijke situatie, een vrolijke baby. "Ik bleef altijd lachen. Er was wel iets anders aan mij, alsof ik anders uit m'n ogen keek, maar ik bleef vrolijk. Ik had de harten van de zusters (van het ziekenhuis, red.) gestolen."

Inmiddels heeft Maya ongeveer veertig operaties achter de rug. "Ik weet niet precies hoeveel, maar ik heb veel operaties gehad", zegt ze. Zo veel, dat ze inmiddels geen moeite meer heeft om over haar situatie te praten. “Ik heb 22 jaar de tijd gehad om eraan te wennen.”

Humor
Van de Brandwondenstichting krijgt Maya begeleiding en worden uitjes georganiseerd voor leeftijds- en lotgenoten. Onder de naam Scarwars gaan brandwondpatiënten tussen de 18 en 25 jaar oud bijvoorbeeld met elkaar op survivalkamp in de Ardennen. "Het is zo'n familie-achtig gevoel", licht Maya toe. "We zijn allemaal een beetje 'sneu' op dat gebied, maar dan zijn we dat tenminste samen."

En er is ook humor onderling. "Dan schijnt de zon fel en zegt er een 'jongens goed smeren hoor anders verbrand je'. En dan roept weer iemand anders 'dat zijn we al hoor!'."

Foto: NH Nieuws / ANP