HEERHUGOWAARD Duidelijke taal van waarnemend burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard. "De traditionele politiek is failliet, en het is tijd om meer macht over te dragen naar de samenleving", zo stelt hij in NH Beslist. Met deze boodschap schreef hij ook het boek 'Het verhaal van de wereld'.
Het is een roman geworden waar hij ook in zijn familiegeschiedenis duikt. "Dat gaat vier eeuwen terug. Naar een Europa dat toen ook in beweging was. Een verandering in het denken van centraal bestuur naar de eerste vormen van democratie. Nu leven we weer in zo'n overgangsfase. Die beweging is onontkoombaar, die trekt als een golf door onze samenleving heen", aldus Blase.
Minder politiek, meer aan de samenleving overlaten
Volgens de burgemeester is het niet meer vanzelfsprekend dat kiezers eens in de vier jaar naar de stembus gaan en dat alleen politici het voor het zeggen krijgen. "De politiek moet veel meer overlaten aan de samenleving. Er zijn al veel mensen die bijvoorbeeld die hun eigen wijk willen onderhouden. Of die zelf eigenaar van een woonconcept willen zijn. Die kunnen prima vanuit de samenleving worden opgepakt. Daarbij moet de raad faciliteren, maar daar zijn we nog niet op ingericht. Zo heeft de burger geen spreekrecht. Dat zouden we moeten aanpassen, en de inwoners ook kiesrecht geven."
Toch is er ook kritiek op het verhaal van Blase. Zo is er angst dat de mensen met de grootste mond het meeste te zeggen krijgen. "Dat is al achterhaald. Er zijn al allerlei projecten waaraan iedereen meedoet, of een selectie die de bevolking vertegenwoordigt. We merken ook dat we leren van de eigen experimenten. Daarom pleit ik daar ook voor, dan komen dit soort zaken aan het licht."
Hij vervolgt: "De raadszaal moet een marktplaats voor ideeën worden. Waarin niet alleen de stem van de politieke partijen telt, maar de stem van iedereen. Het gaat om het idee en niet om wie het zegt."
'Landelijke politiek blijft ver achter'
Volgens Blase zijn er al veel goede initiatieven op lokaal niveau, maar blijft voor de landelijke politiek ver achter. "Het heeft te maken met de 'Haagse vierkante kilometer' (Binnenhof, red.). Die is in zichzelf gekeerd en de aansluiting met de samenleving op dat punt aan het verliezen. Daarom vind ik het zo belangrijk om wel die beweging te maken. De democratie is mij te kostbaar."