Ga naar Content
Noord-Holland

Omwonenden Schiphol kwaad op 'discriminerend' VVD-Kamerlid Dijkstra

26 februari 2018, 09.50 uur · Aangepast 26 februari 2018, 10.33 uur
Door: · Foto: Tweede Kamer / NH Nieuws (links: Remco Dijkstra, rechts: Matt Poelmans)

SCHIPHOL Omwonenden van Schiphol, vertegenwoordigd in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), zijn niet te spreken over recente uitspraken van Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD). Een van zijn uitspraken noemt de raad zelfs 'denigrerend' en 'discriminerend', als Dijkstra het tijdens een Kamerdebat over grijze oude mannetjes heeft.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De bewonersdelegatie van de Omgevingsraad zegt zich al langere tijd te verbazen over de 'ongefundeerde kritiek' die ze krijgt van Kamerlid Remco Dijkstra. Maar de druppel was een opmerking die Dijkstra in de reactie op GroenLinks maakte tijdens het veiligheidsdebat over Schiphol, vorige week woensdag.

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) merkte toen op dat Dijkstra veel in de omgeving van Lelystad Airport is geweest om met omwonenden te praten over de komst van de luchthaven. Volgens Kröger vindt Dijkstra dat die omwonenden betrokken moeten worden bij het proces van de uitbreiding van Lelystad Airport.

Maar tegelijkertijd vroeg zij Dijkstra of het klopte dat 'wat hem betreft omwonenden van Schiphol verder geen inspraak hebben in de besluiten over groei van het luchtverkeer.' Diezelfde woensdag werd bekend dat Lelystad Airport niet in 2019, maar 2020 open moet gaan, terwijl Schiphol nu al niet meer mag groeien in het aantal vliegbewegingen.

Grijze oude mannetjes
Dijkstra vroeg zich daarop af of de bewoners die in de Omgevingsraad Schiphol zitten wel voldoende representatief zijn voor wat er nodig is: "Aan de Alderstafel (de voormalige naam van de ORS, red.) zitten inmiddels mensen van wie ik niet wil zeggen dat het grijze oude mannetjes zijn." Dijkstra mist de balans tussen omwonenden, bedrijven en de luchtvaartmaatschappijen.

"Nu lijkt het weleens dat omwonenden alles te zeggen hebben, waardoor er dus iedere keer baanwisselingen zijn waarmee hinder moet worden voorkomen. Dat komt de veiligheid niet ten goede", aldus Dijkstra.

Lees ook: Omgevingsraad houdt Schiphol aan afspraken

De opmerkingen van Dijkstra schoot bij de bewonersdelegatie in het verkeerde keelgat en zij eisen een openbaar gesprek met de hele Kamercommissie waar ook Remco Dijkstra deel van uitmaakt. Dijkstra zegt via Twitter dat de ORS 'van harte welkom' is.