Ga naar Content

Serieuze schaatskoorts bij Rijper IJsclub: "Maar die wind moet gaan liggen"

DE RIJP Een aantal bestuursleden van de Rijper IJsclub slaapt al een paar nachten slecht. Reden: de schaatskoorts. De hoop is dat er eind volgende week dan toch écht geschaatst kan worden in De Rijp. Alleen die vermaledijde wind. Die moet gaan liggen.

Piet Slooten van de Rijper IJsclub is er druk mee: de temperatuurgrafieken en de veelbelovende woorden van weerman Jan Visser. Alles wordt geanalyseerd. Het lijkt flink te gaan vriezen vanaf woensdag. Dat vooruitzicht zorgt bij Piet, maar ook bij andere bestuursleden van de ijsclub, voor schaatskoorts.

Lees ook: We kunnen schaatsen volgende week, maar kunnen we ook toeren?

Voorzichtig wordt er gehoopt dat er eind van de week schaatswedstrijden voor de jeugd georganiseerd kunnen worden. En natuurlijk de Rijper traditie: ijsbalgooien. "Iedereen heeft er heel veel zin in", vertelt Piet. "Er is in De Rijp zeker sprake van schaatskoorts."

Wind
Maar de wind is voorlopig de spelbreker. Het ijs is volgens Rijper ijsmeester Johan Otsen pas twee centimeter dik. "Er moet nog vijf bij", stelt Johan. Piet heeft zijn bedenkingen. "Als die wind niet gaat liggen, dan heb ik mijn twijfels of we eind volgende week wat kunnen doen. Het was allemaal zo mooi dichtgevroren en nu ligt het open. Dat is echt waardeloos."

Lees ook: Stilte voor de storm bij schaatswinkels

Eilandspoldertocht
Over de beroemde Eilandspoldertocht is Piet duidelijk: "Die is nog ver weg. Als je bij ons op de Gouw kijkt, die ligt het helemaal open. Dat gaat 'm niet worden komend weekeinde." De laatste keer dat de schaatstocht gereden kon worden was in 2012.

Foto: NH Nieuws