Ga naar Content

Plan hoge woontoren is groot foutencircus: "De ondergrond kan dit niet hebben"

HAARLEM De bouw van een woontoren in Haarlem-Noord is gebaseerd op grove fouten. Dat vinden de omwonenden uit de wijk De Krim en het naburige Mendelcollege. Ze willen dat de Raad van State ingrijpt, voordat het te laat is. "Fout één: de verkeerde kaart die bij de aanvraag zit."

De gemeente heeft afgelopen zomer ingestemd met het plan voor een elf hoge woontoren, op een klein stukje braakliggend terrein op het sportcomplex Pim Mullier. Maar volgens Hans Pos, voorzitter van wijkraad De Krim, gaat het faliekant fout als dit plan wordt uitgevoerd. 

De omwonenden en het Mendelcollege zijn altijd al fel tegen het plan geweest. De woontoren trekt veel verkeer en dat kan volgens de school gevaar opleveren voor de fietsende leerlingen. Daarnaast vrezen de bewoners van De Krim dat er te weinig parkeerplekken op het kleine terrein geplaatst kunnen worden, waardoor de nieuwe buren in hun wijk de auto gaan parkeren. 

Lees ook: Buurt fel tegen nieuwe woontoren Haarlem: "Zorgt voor overlast en onveilig verkeer'

Maar nu komen ze ook nog tot ontdekking dat het plan gemaakt is met verkeerde tekeningen en met een milieurapport dat verwisseld is met een terrein in Noord-Brabant. De omwonenden verwachten echter nog meer gedoe, omdat 'het meters hoge pand gebouwd gaat worden op zachte grond', volgens wijkraadsvoorzitter Hans Pos. "De ondergrond kan dit niet hebben."

Wateroverlast
Daarnaast zal een fundering de toestroom van het grondwater naar De Delft 'blokkeren'. Het naburige Mendelcollege kampt al door de zachte grond met natte kelders en moet vaak een flinke hoeveelheid water weg pompen. Rector John Gooijers vreest dat met de komst van een hoge flat naast zijn school dat alleen maar erger wordt. "Wij zitten hier in dit deel van Haarlem op een stukje veengrond wat er gevoelig is voor vocht en wateroverlast." 

Ook de woningen in de wijk hebben wateroverlast. Hans Pos: "Dan heb je het over tuin, hekjes en huizen. Maar een gebouw van elf verdiepingen is wel van andere grotere orde."

Raad van State
De omwonenden en het Mendelcollege proberen via de Raad van State de bouw van de woontoren te stoppen en hopen ze dat ook de Haarlemse politiek de fouten inziet. 

Foto: Illustratie van CRA Vastgoed