Ga naar Content
Sport

Achtervolgingsploeg naar halve finale bij OS

18 februari 2018, 12.59 uur · Aangepast 18 februari 2018, 14.55 uur
Door: · Foto: ANP/Koen van Weel

GANGNEUNG De Nederlandse achtervolgingsploeg met Koen Verwij, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer heeft zich als tweede geplaatst (2.40,03) voor de halve finales van het onderdeel bij de Olympische Spelen in Gangneung. De Zuid-Koreanen zetten de snelste tijd neer: 3.39,29 en de Noren werden derde in 3.40,09. De Nederlanders reden tegen de Verenigde Staten, die met 3.42,98 als achtste eindigden.

Het Oranje drietal startte goed, waarbij Sven Kramer lang op kop reed. Koen Verweij had het in de laatste twee rondjes moeilijk en moest geduwd worden door Kramer. Het is de vraag of Nederland woensdag in dezelfde opstelling gaat rijden. Mogelijk wordt Koen Verweij, die het moeilijk had, vervangen door Patrick Roest.

Goed tot twee ronden voor einde
"Ik vond het eigenlijk heel erg goed gaan. Tot twee ronden voor het einde. Toen kwamen we een beetje in moeilijkheden", analyseerde kopman Sven Kramer. "Koen had twee ronden voor het einde een iets mindere beurt en gaf die heel volwassen weg. In het verleden zag je nog wel eens dat het helemaal uit elkaar viel als iemand het moeilijk kreeg. Als team pakten we het nu goed op en bleven we dicht bij elkaar."

Woensdag halve finale en finale
Woensdag staan de halve finales en de finale op het programma. Nederland moet het in de halve finale als nummer twee opnemen tegen de nummer drie Noorwegen. De Zuid-Koreanen rijden tegen Nieuw-Zeeland, dat vandaag vierde werd.

Nederland is de regerend Olympisch kampioen. Dat werd de ploeg in Sotsji met dezelfde ploeg als vandaag: Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Sven Kramer. In Vancouver (2010) en Turijn (2006) moesten de Nederlandse mannen met brons genoegen nemen.