Noord-Holland

Marechaussee zet burgers in bij paspoortcontroles op luchthavens

17 februari 2018, 10.35 uur · Foto: Koninklijke Marechaussee

Whatsapp

SCHIPHOL De marechaussee gaat onbewapende burgers en reservisten inzetten voor het controleren van paspoorten op de Nederlandse luchthavens. Dat moet de drukte en wachttijd op de piekmomenten verlagen, bericht het FD.

De marechaussee begint met de werving van de extra grensbewakers. Hun opleiding van vier weken bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht 'contactmomenten'. Daarna volgt een stage van drie maanden. Het proefproject is een vervolg op een eerder experiment met een ongewapende reservist van vorig jaar.

De burgermarechaussees zijn in tegenstelling tot hun militaire collega's niet bewapend. Kolonel Hans Molenaar, verantwoordelijk voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, benadrukt dat er van concessies aan de veiligheid geen sprake is. "Deze mensen zullen goed worden begeleid door hun bewapende collega's en ze komen bovenop de capaciteit, niet ter opvulling."

Schiphol
Reizigers op Schiphol moeten komende zomer opnieuw rekening houden met lange wachttijdens tijdens vakantiepieken. Daarvoor waarschuwt Schipholtopman Jos Nijhuis in De Telegraaf

"Door grotere en vollere vliegtuigen rekenen we op een recordaantal reizigers. Het zal op drukke tijdstippen dus weer erg vol zijn. Mensen moeten rekening houden met oponthoud", zegt hij tegen de krant.

Whatsapp