Drama voor Koedijker Koen Verweij: geen podium op olympische 1500 meter

KOEDIJK - GANGNEUNG Weer geen goud voor Koen Verweij op de 1500 meter bij de Olympische Spelen in Gangneung. De schaatser uit Koedijk reed een dramatisch slechte rit en eindigde ver buiten het podium op de elfde plek. Het goud was voor Kjeld Nuis, die op zijn eerste Olympische Spelen naar een tijd van 1.44,01 snelde. Patrick Roest, die ook voor het eerste op de Olympische Spelen schaatst, pakte het zilver in 1.44,86. Het brons was voor de Koreaan Kim Min Seok in 1.44,93.

De 1500 meter was vooraf de belangrijkste afstand voor Verweij, die revanche wilde voor de race van vier jaar geleden in Sotsji waar hij nipt naast het goud greep.

Lees ook: Verweij zilver, mist goud op 0,003

Patrick Roest reed in de vierde race in een persoonlijk record naar een tijd van 1.44,86. Lang kwam niemand aan die tijd, tot Kjeld Nuis op de baan verscheen en naar een tijd van 1.44,86 snelde. Verweij reed in de zestiende rit naar een teleurstellende 1.46,26. Zijn tegenstander, de Noor Allen Dahl Pedersen, ging tijdens de rit onderuit, zodat Verweij het grootste deel alleen moest rijden en uiteindelijk als elfde in het klassement terecht kwam.

Lees ook: Olympische Noord-Hollanders: Koen Verweij

"Grote teleurstelling"
"Een grote teleurstelling", bekende de Nederlandse kampioen op deze afstand. "Het was allemaal net niet. Ik was niet scherp en kwam niet in mijn ritme. Er zat geen dynamiek in. Dit is een grote teleurstelling. Ik heb er verder geen verklaring voor, want in de afgelopen week liep het allemaal prima hier."

Gordelroos
Verweij zei dat hij na het OKT eind december in Thialf was getroffen door gordelroos. "Daardoor heb ik misschien toch een te grote jas uitgedaan."

Te veel alleen
Volgens Verweij had zijn matige optreden niets te maken met de scherpe tijd die kampioen Kjeld Nuis voor hem had neergezet. "Nee, nerveus was ik niet. Natuurlijk was het een snelle tijd van Kjeld, maar dat kun je ook verwachten bij de Winterspelen. Misschien heeft het te maken met dat ik te veel in mijn eentje heb moeten doen."

Nog drie kansen op medaille
Verweij kan nog revanche op zichzelf nemen op de ploegachtervolging, de 1000 meter en de massastart. "Misschien had ik een slechte rit nodig om hier alsnog drie heel goede races te kunnen rijden. En anders moet ik waarschijnlijk nog vier jaar door", voegde hij er lachend aan toe.

Meer over dit onderwerp:
Schaatsen koen verweij koedijk sport
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws