Ga naar Content

Gerelateerde videos

Carry Geijssen schreef geschiedenis met eerste schaatsgoud

AMSTERDAM Op 11 februari 1968 was er een primeur bij het langebaanschaatsen. De Amsterdamse Carry Geijssen won in Grenoble als eerste Nederlander goud op de Winterspelen.

Biografie

Naam: Carry Geijssen

Geboren:  11 januari 1947, Amsterdam

Belangrijkste titels: Olympisch goud in 1968 op de 1.000 meter en zilver op de 1.500 meter 

Dat de Amsterdamse Geijssen de 1.000 meter zou winnen, gold als een verrassing. Maar helemaal kwam haar overwinning nou ook weer niet uit de lucht vallen. Ze had een dag eerder al een zilveren medaille gewonnen op de 1500 meter. Bovendien was Carry in grootste vorm naar Grenoble afgereisd.  

"Ik stop ermee"
Even leken de spanningen haar te groot worden. Geijssen: "Voor de wedstrijd lag ik op een bank en dacht: 'ik stop ermee'." Zo gespannen was ze op dat moment. Eenmaal aan de start viel alle spanning weg en reed ze, wat achteraf zou blijken, de snelste tijd van allemaal.  

"Verwachten doe je niks, maar je hoopt dan altijd. Maar ja, omdat ik wel in goede vorm was, is er altijd een kans. Nou ja, dat is dan ook gelukt," zegt ze nu met een brede glimlach.

Eeuwige roem
Behalve eeuwige roem heeft de gouden plak Geijssen niet veel meer gebracht. "Ik heb er eigenlijk niet veel voordelen van gehad. Geld kreeg je ook niet in de tijd. Ja, een beetje zakgeld. Anderhalve gulden, of tweeënhalve gulden, dat weet ik niet meer precies.  Dat was ook niet van belang, daar dacht je helemaal niet aan. Je reed gewoon voor de eer en dat was het."