Ga naar Content

Beer Wentink: "Ik was in mijn tijd de eerste aanvallende back"

BENTVELD 524 wedstrijden speelde Beer Wentink voor HFC Haarlem, veel meer dan wie dan ook. Bovendien kwam hij nooit uit voor een andere club. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat hij de bijnaam “Mister Haarlem” kreeg. In de jaren zestig en zeventig was hij een belangrijke speler voor “de Roodbroeken’’.

Biografie

Naam: Beer Wentink

Bijnaam: Mister Haarlem

Geboren:  23 november 1943

Beroep:  accountant, voetballer

Club: HFC Haarlem

Semiprof
In het plakboek van Beer Wentink zit nog een contract uit 1965. Zeventig gulden leverde een gewonnen wedstrijd op in die tijd. De minimum vergoeding bedroeg vijftienhonderd gulden per seizoen. Kom daar tegenwoordig maar eens mee.

Wentink: "We waren niet superprofessioneel, we waren semi-profs. We hadden ook nog een echt Haarlems team met Jantje Smit, Wietze Couperus, Maup Kruijer, Gerrit Peijs en ik dus."

Lees ook: Heinz Stuy: "Ik was niet bang voor de bal" 

Wentink was een verdediger die graag mee naar voren ging, iets wat toen nog niet zo gewoon was als nu. "Ik denk dat ik in die tijd wel de eerste aanvallende back was. Naast de 35, 36 goals die ik gemaakt heb, is er ook nog wel het dubbele aantal aan assists geweest, maar dat werd nog niet zo bijgehouden."

Na het seizoen 1977/1978 zette Beer Wentink een punt achter zijn lange voetbalcarrière. Zijn club HFC Haarlem was dat jaar als dertiende geëindigd in de eredivisie.

Lees  hier meer over onze Noord-Hollandse iconen.

Suggesties voor nieuwe iconen zijn welkom. Mail dan naar [email protected] 

Foto: