Experiment met elektrische deelauto's in Amsterdamse woonwijken

AMSTERDAM - (AT5) Amsterdam gaat de komende drie jaar experimenteren met elektrische deelauto's. De stad gaat bij minimaal twee woningbouwprojecten de auto's integreren in de wijk, zodat er minder uitstoot en meer ruimte voor groen is. Ook ontstaat er op deze manier een slimmer energiesysteem.

Het is de bedoeling dat de energie voor de deelauto's lokaal wordt opgewekt met zonnepanelen die op de huizen komen te liggen. Daarnaast gaan de accu's van de auto's een grote rol spelen bij de energievoorziening van de wijk.

Stilstaande auto's kunnen met hun accu de overtollige energie van de zonnepanelen opslaan, zodat die weer door huishoudens gebruikt kan worden op een moment dat het donker is en er geen energie wordt opgewerkt. 

Lees ook: Amsterdam krijgt elektrische deelauto's

Amsterdam is niet de enige stad die gaat experimenteren met de elektrische auto's. De gemeente heeft een deal gesloten met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en zes andere gemeenten, waaronder Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De komende drie jaar worden in de gemeenten ten minste 5.000 woningen opgeleverd met 200 elektrische auto's.

Meer groen
De kennis die met dit project wordt opgedaan, wordt uiteindelijk gedeeld met andere gemeenten en aannemers, zodat die er ook mee aan de slag kunnen. Van Veldhoven is enthousiast. Door deze deal hoeven er minder parkeerplaatsen te worden aangelegd, zegt ze, waardoor er meer ruimte ontstaat voor groen, speelplaatsen en fietsenstallingen.

"Mensen die auto's delen nemen bovendien eerder de fiets of bus en minder snel de auto. Dit leidt tot zo'n 20 procent minder CO2-uitstoot", zegt Van Veldhoven. Dat zorgt er ook voor dat de lucht in de woonwijken schoner wordt.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. amsterdam verkeer nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws