Noord-Holland

NL
V

Huismus het vaakst geteld bij Nationale Tuinvogeltelling

28 januari 2018, 18.51 uur · Aangepast 28 januari 2018, 23.27 uur · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De huismus was dit weekeinde de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De vogel voert al jaren de lijst aan in de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, een door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek georganiseerd evenement. Er werden veel minder merels geteld dan afgelopen jaren. Dat is opvallend, vindt de Vogelbescherming.

De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen gezien. "Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit 'ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren'', zegt de Vogelbescherming.

Gemiddeld werd per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Het virus is dodelijk voor merels. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn, zegt de Vogelbescherming.

Koolmees, pimpelmees en het kauwtje
De koolmees en de pimpelmees werden na de huismus het meest gezien. In de top tien stonden onder meer ook het kauwtje, de vink, de Turkse tortel en de ekster.

Lees ook: Vogeltjes kijken én tellen in eigen tuin dit weekend

De top 10 is voorlopig. Mensen kunnen nog tot maandag 12.00 uur hun telling insturen. Het is dit jaar de vijftiende keer dat mensen getelde vogels door kunnen geven. Meer dan 50.000 mensen telden tot nu toe mee.