Ga naar Content

Haarlem laat drie oversteekplaatsen in Noord toch niet sneuvelen

25 januari 2018, 21.33 uur · Aangepast 26 januari 2018, 00.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM Bewoners rond de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord hebben jaren gevochten tegen het weghalen van drie oversteekplaatsen met verkeerslichten. De protesten en handtekeningenlijsten hebben geholpen: de verkeerslichten blijven behouden.

Dat heeft wethouder Cora-Yfke Sikkema aan de gemeenteraad laten weten. Een brief met alle ins en outs volgt deze of komende week. Sikkema heeft overlegd met gedeputeerde Elisabeth Post en nu blijkt er opeens een oplossing te zijn: "Het lijkt erop dat de verkeerslichten behouden kunnen blijven", aldus Sikkema tegen de gemeenteraad. 

Te veel vertraging
Over de Rijksstraatweg moet de HOV-bus gaan rijden. Die moet een bepaalde gemiddelde snelheid behalen, anders voldoet de lijn niet aan het predikaat Hoogwaardig Openbaar Vervoer. De drie oversteekplaatsen leveren te veel vertraging op en dus hadden gemeente en provincie bepaald dat de veilige oversteekplekken weg moesten.

Vooral ouderen en slechtzienden steigerden. Zonder die verkeerslichten zouden ze nooit meer aan de overkant komen, vreesden zij. De Rijksstraatweg zou een racebaan worden.

Lees ook: Actievoerders Haarlem: 'Gemeente misleidt met filmpjes over weghalen verkeerslichten'

Kwaad bloed
De gemeente liet een animatie maken om aan te tonen dat het best kon, maar die animatie zette kwaad bloed bij de tegenstanders en sommige raadsleden. De wijkraden in Noord en de politiek ging achter de tegenstanders staan en gaf de wethouder de opdracht te proberen de oversteekplaatsen (Julianapark, Marsmanplein en Muiderslotweg) te redden.

Uit de brief moet blijken hoe de bussen alsnog aan voldoende snelheid gaan komen op de Rijksstraatweg.